Aplikacija Ministarstva financija o isplatama iz proračuna

Autor: Poslovni dnevnik , 21. veljača 2024. u 19:00
Ministar financija Marko Primorac/R. Anić/PIXSELL

Nova aplikacija dostupna je na mrežnim stranicama Ministarstva financija, a zamjenjuje dosadašnji “Upit po dobavljačima”.

Ministarstvo financija pokrenulo je novu interaktivnu internet aplikaciju za pregled isplata s jedinstvenog računa državnog proračuna, koja pruža mogućnosti detaljnijih uvida i pretraga. Nova aplikacija dostupna je na mrežnim stranicama Ministarstva financija, a zamjenjuje dosadašnji “Upit po dobavljačima” pružajući proširene mogućnosti pregleda isplata i strukturiranja podataka.

Podaci o isplatama mogu se pretraživati po primateljima, koji pored pravnih osoba uključuju i fizičke osobe i primatelje sredstava izvan Republike Hrvatske, po isplatitelju, odnosno jest proračunskom i izvanproračunskom korisniku koji je dao nalog za isplatu, kao i po vrsti troška.

Podaci o isplatama osvježavaju se svakog radnog dana za prethodni radni dan, moguće ih je pretraživati na godišnjoj i mjesečnoj razini. Aplikacija omogućuje kombinaciju više parametara pretrage te izvoz podataka u strojno čitljivom obliku, no klasificirani podaci (prema zakonu kojim je uređena tajnost podataka i podaci čija bi objava bila protivna posebnim propisima) ne objavljuju se.

Javna objava podataka o isplatama novca iz proračuna zakonska obveza je za sve jedinice lokalne i regionalne samouprave i sve (izvan)proračunske korisnike, pri čemu je rok bio – jučer. Godišnje kroz jedinstveni račun proračuna prođe više od 1,35 milijuna transakcija, a broj dobavljača veći je od 230 tisuća.

Putem tog računa posluje 115 proračunskih korisnika, a ostvaruje se oko 98 posto ukupnih prihoda i primitka. “Proračunski i izvanproračunski korisnici državnog proračuna za isplate koje se ne izvršavaju izravno s jedinstvenog računa državnog proračuna i oni koji poslovanje obavljaju preko vlastitih računa otvorenih dužni su osigurati javnu objavu informacija o trošenju sredstava na svojim mrežnim stranicama”, rekla je glavna državna rizničarka Danijela Stepić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close