Američkom rasprodajom Valamar postao dobra prilika

Autor: Tomislav Pili , 17. prosinac 2018. u 14:02
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Tri ulagača iz SAD-a smanjila ulaganje u Valamar Rivieru za četvrtinu.

Valamar Riviera, prošloga tjedna proglašena dionicom godine Zagrebačke burze, našla se na udaru rasprodaje američkih ulagača što ju je, po mišljenju domaćih financijskih stručnjaka i investitora, učinilo vrlo atraktivnom prilikom. Povoljnu cijenu prepoznaje i sama kompanija koja se posljednjih tjedana pojavljuje kao jedan od glavnih kupaca svoje dionice. Zbog zaoštrene konkurencije na globalnom turističkom tržištu i velikog povratka naših glavnih rivala poput Turske, Grčke i sjevernoafričkih država, dionica vodeće hrvatske turističke kompanije dobar dio ove godine pod značajnim je pritiskom investitora.

Zaključno s petkom i cijenom od 35 kuna, Valamar je ove godine na burzi izgubio točno petinu vrijednosti što je znatno lošiji rezultat od gubitka od 5,9 posto šireg tržišta iskazanog indeksom CROBEX. Valamaru ne ide u prilog ni usporedba s ostalim turističkim sektorom s obzirom da specijalizirano mjerilo CROBEXturist za ovu godinu bilježi 8,7 posto minusa. Iz Valamara kažu kako u još jednoj rekordnoj poslovnoj godini u kojoj očekuju između 1,96 milijardi i 1,98 milijardi kuna prihoda što je 10 do 11 posto više u odnosu na prošlu godinu, kao i rast konsolidirane operativne dobiti (EBITDA) na 690 do 700 milijuna kuna, što je 14 do 16 posto više, svakako ne mogu biti zadovoljni cjenovnom izvedbom dionice.

Ona se na udaru rasprodaje našla početkom prosinca što domaći financijski stručnjaci tumače prelijevanjem trenda bijega iz dionica na Wall Streetu i na naše tržište. Naime, među najvećim dioničarima nalaze se i tri skrbnička računa američkih investitora. Radi se od dva računa otvorenih u PBZ banci te jednom u Zagrebačkoj banci. Točan naziv tih, po svemu sudeći institucionalnih investitora, javno nije dostupan. Prema podacima iz izvješća, krajem 2017. na računu u Zagrebačkoj banci nalazilo se 1,5 posto dionica Valamara. Na “većem” računu u PBZ-u nalazilo se 1,38 posto, a na “manjem” 0,81 posto dionica. Podaci portala Moje dionice, zaključno do 12. prosinca, pokazuju da se račun u Zabi sada “istopio” na 0,9 posto udjela i time pao na 9. mjesto najvećih dioničara dok se na većem računu u PBZ-u koji je zauzeo 8. mjesto trenutno nalazi 1,07 posto dionica. Manji račun ispao je iz prvih 10 dioničara još 5. prosinca.

Investitor Igor Bilbija, dugogodišnji dioničar Valamara, pojašnjava kako dva skrbnička računa u PBZ-u i jedan u Zabi smanjuju pozicije na tržištima regije, a u Valamaru su imali ukupno približno 4,2 i 4,3 milijuna dionica. “Tijekom posljednjih 10-ak dana prodali su približno milijun dionica i smatram da su postigli privremeni cilj dezinvestiranja. Po mom sudu, njima nije od primarnog značaja donositi strateške investicijske odluke isključivo gledajući operativno poslovanje kompanije. Valamar je danas bolja i uspješnija kompanija nego prije godinu dana, a bitno bolja nego prije dvije godine. Kompanija raste po svim osnovama i poboljšava rezultate, pa odluka tih dioničara nije vezana s operativnim poslovanjem”, ocjenjuje Bilbija.

Promjena strategije

Intenziviranje porasta kamatnih stopa u SAD-u počinje signalizirati obrazac ponašanja velikih investitora, dodaje taj ulagač. “Ono što je posebno primjetno na rastućim tržištima, zbog promjene tečaja dolara mijenjaju se financijski fundamenti ulaganja. Osim toga, rast prinosa na obveznice omogućava promjenu ulagačke strategije u dijelu portfelja”, ocjenjuje Bilbija. Ovogodišnje kretanje cijene Valamara na burzi za Antu Augustinovića, starijeg analitičara tržišta kapitala Erste banke, bio je ponajviše pod utjecajem jačanja prodajnih pritisaka uslijed izazovnijeg okruženja i pojačane kompetitivnosti na turističkom tržištu te očekivanjima o nižim stopama rasta u takvim uvjetima. “Značajnu ulogu je imalo i općenito lošije raspoloženje na tržištima zbog raznih čimbenika, uključujući i razmatranja o tajmingu smjene poslovnog ciklusa, što se u velikoj mjeri odrazilo na dionice iz segmenta diskrecijske potrošnje”, smatra Augustinović.

Dok Amerikanci prodaju, Uprava Valamara kupuje. Samo od kraja listopada naovamo trezor Valamara kupio je oko 550.000 dionica, a svoj udjel u strukturi dioničara u tom je razdoblju povećao sa 1,7 na 2,3 posto. Posljednje objavljeno stjecanje datira iz 13. prosinca kada je kompanija stekla 19.704 vlastite dionice što je 38 posto broja dionica protrgovanih toga dana. Iz Valamara pojašnjavaju kako kompanija stječe vlastite dionice temeljem odluke Glavne skupštine iz 2014. godine. “Time je dana ovlast upravi Valamara da stječe vlastite dionice tijekom razdoblja od pet godina do ukupno najviše 10 posto temeljnog kapitala”, navode iz kompanije. Darko Brborović, predsjednik Uprave OTP Investa, ocjenjuje kako nije loš potez što Valamar pojačano kupuje u trezor. “Mislim da je dionica sada relativno jeftina i takav potez ima smisla. Ipak, ponekad nije loše pričekati da cijena padne do prirodne točke otpora, odnosno pojave investitora koji su spremni kupiti dionicu. Problem domaćeg tržišta je što je takvih investitora u ovom trenutku, a nakon debakla s dionicama Agrokor grupe, vrlo malo”, smatra Brborović.

 

550 tisuća

dionica otkupio je Valamarov trezor od kraja listopada

Dolazi bitna promjena

Da je spuštanje cijene povećalo atraktivnost fundamenata dionice smatra i Igor Bilbija. “Smatram da su trenutne valuacije Valamara za ulagače koji imaju preferencije prema turističkim dionicama vrlo lijepa prilika u srednjem, pa čak i dužem roku. Povratak na neke prethodne valuacije, poput multiple za EV/EBITDA, a s obzirom na smanjeni rizik zemlje te i dalje povijesno najniže eurske kamatne stope, čini se vrlo izglednim u srednjoročnom razdoblju. Drugim riječima, u idućem razdoblju može se očekivati bitna promjena valuacija u pozitivnom smislu”, mišljenja je Bilbija. S dionicama u trezoru Valamaru je na raspolaganju nekoliko mogućnosti. Dio mogu podijeliti menadžerima za bonuse, a dio podijeliti i budućim strateškim partnerima. No, dio mogu i poništiti i tako dodatno uvećati atraktivnost dionice.

Komentari (4)
Pogledajte sve

zorangutan, ne trkeljaj gluposti iz zavisti

Zorangutane sjedi 1. Ne čitaš do kraja.
Drugim riječima, u idućem razdoblju može se očekivati bitna promjena valuacija u pozitivnom smislu”,

Procjene analitičara stare 2 godine su 48 kn. U međuvremenu je poslovanje
bolje za 15 do 25% što implicira veći target od tadašnjih 48 kn.
Predsjednik uprave je kupovao po 44 kn, a danas je dionica 37 kn. Halo-halo!

da, na 31-32 kn valamar je bio dobra prilika…sad nakon rasta od skoro +20%, na cijeni od +37 kn više nije dobra prilika….drugim riječima: tko je jamio-jamio!

New Report

Close