Američki JP Morgan Chase na optuženičkoj klupi

Autor: Ana Blašković , 02. listopad 2012. u 22:00
Jamie Dimon, čelnik JP Morgan Chasea

Tužitelji u državi New York smatraju da je podružnica Bear & Stearns, koju je JP Morgan kupio, počinila prijevaru širokih razmjera

Tužitelji u New Yorku tužbom protiv JP Morgan Chasea otvorili su novi front u borbi da banke preuzmu veću odgovornost za izazivanje financijske krize 2008. godine.

U tužbi se navodi da je podružnica banke Bear & Stearns počinila prijevaru širokih razmjera prodajom hipotekarnih vrijednosnica, piše The Wall Street Journal. Slučajem će se prvo pozabaviti grupa saveznih tužitelja i regulatora koju je predsjednik Barack Obama formirao u siječnju ove godine. Bude li uspješna, tužba bi mogla otvoriti vrata većem rigoroznom financijskom kažnjavanju velikih banaka zbog izazivanja financijske krize. Američke vlasti pokrenule su desetine istražnih radnji protiv tamošnjih banaka kako bi se utvrdilo jesu li banke prekršile zakone poslovanja s vrijednosnicama ili su jednostavno donosile pogrešne prosudbe. Dosadašnji uspjeh regulatora nije nezanemariv; u nekoliko slučajeva sudske presude natjerale su banke na rekordne isplate odšteta. Bank of America, koja nije priznala krivicu, ipak je u petak pristala isplatiti 2,43 milijarde dolara odštete u nagodbi s obmanjenim investitorima oko akvizije Merrill Lyncha.

Osim banaka pod salvom kritika su i sami regulatori jer su propustili procesuirati velike skandale poput propasti investicijske banke Lehman Brothers nakon koje se financijska kriza proširila na svijet. Bivši regulator William Black rekao je kako je i posljednji slučaj "nastavak nemogućnosti regulatora da podigne kaznenu tužbu protiv ijednoga elitnog igrača". U tužbi protiv JP Morgan Chasea na sudu savezne države New York traži se nespecificirana odšteta zbog milijardi dolara gubitaka. Prozvana banka objavila je izjavu u kojoj stoji da je razočarana postupkom regulatora jer nije dobila priliku da se obrani od optužbi. Radna skupina koja se bavila procjenom štete uzrokovane hipotekarnim vrijednosnicama procjenjuje da su ulagači izgubili 22,5 milijardi dolara u izdanju Bear & Stearnsa u 2006. i 2007., daleko prije nego je tu banku na rubu kolapsa preuzeo JP Morgan u ožujku 2008. 

Komentirajte prvi

New Report

Close