Lemaxov Girls in ICT ohrabruje žene za ulazak u ICT svijet

Autor: Marta Duić , 04. svibanj 2016. u 10:53
Davor Visnjic/PIXSELL

Primjerima iz prakse organizatori su pokazali su srednjoškolkama i studenticama ekonomije kako ICT nije rezerviran samo za muškarce

“Girls in ICT” dan održava se svake godine, a do sada je obilježen u  150 zemalja, sa više od 5300 evenata u kojem je sudjelovalo preko 177 000 djevojaka i žena širom svijeta. Cilj događanja je potaknuti mlađu žensku populaciju da uzmu u obzir i zamisle svoju budućnost u tehnologiji, a ne samo u tradicionalno smatranim “ženskim” zanimanjima.

Ovogodišnji „ICT Supergirls 2016“ event održala je zagrebačka tvrtka Lemax s željom da potaknu mlađu žensku populaciju  da  se  upoznaju  s  ICT  svijetom  i zamisle svoju budućnost u informacijsko  komunikacijskoj  tehnologiji.  Iako  je  ICT  sektor  prepun potencijala  za  rast  i  zapošljavanje, tek mali postotak djevojaka i žena odlučuje  se  za  karijeru  u  informacijsko- komunikacijskim tehnologijama najčešće  zbog  nedovoljne informiranosti o prednostima koje ICT industrija pruža. Primjerima iz prakse organizatori su pokazali su srednjoškolkama i studenticama ekonomije kako ICT nije rezerviran samo za muškarce i kako ne morate nužno razumjeti programski jezik da bi postali dio tima neke ICT tvrtke.

Mateja Bogdan, Mateja Zbodulja, Melisa Dedić i Petra Vlašić, zaposlenice Lemaxa prenijele su publici svoja iskustva i poslovni put do svojih trenutnih pozicija na kojima rade i iz dana u dan dokazuju da su kao žene i više nego sposobne za rad u pretežno muškom sektoru. Ove ˝superžene˝savjetovale su publici da kontinuirano rade na sebi, trude se isticati u masi kandidata i da čvrsto vjeruju u svoje ciljeve i želje jer je sve ostvarivo uz malo hrabrosti.

Mateja Bogdan u Lemaxu radi kao voditeljica IT projekata i konzultantica za implementaciju sustava. Iako nikad nije mislila da će njen poslovni put doći do ICT tvrtke, njen LinkedIn profil zaintrigirao je direktora tvrtke Lemax i ubrzo je postala dio tima. ˝Iako je teško u ovom pretežno muškom svijetu, može se. Na fakultetu sam ganjala ocjene i stjecala dodatne vještine čime sam se očito istaknula do drugih˝, pojasnila je Mateja Bogdan.

Mateja Zbodulja, u Lemaxu je tri godine i od početne pozicije kao voditeljica IT projekata i konzultantice za implementaciju sustava, prešla je u marketing, a nakon toga i u odjel prodaje. ˝Želja za učenjem me je potaknula na sve to. Tehnologija vas najagresivnije gura naprijed i potiče kreativnost bez ograničenja. Osim toga, priznajem, moćno je biti drugačiji u toj još uvijek muškoj branši˝, tvrdi Mateja Zbodulja.

Melisa Dedić došla je u Lemax iz bankarskog sektora i trenutno radi kao voditeljica IT projekata i konzultantica za implementaciju sustava. Kako tvrdi, osjećala je da je vrijeme za promjenu i odlučila se odvažiti i ući u njoj potpuno nepoznat sektor. ˝Trebate znati da možete sve, iako ste kao žena rijetkost u tom sektoru, no ipak vi ste žensko i to je vaša kvaliteta koju oni nemaju˝, poručila je Melisa Dedić.

Petra Vlašić, još jedna zaposlenica Lemaxa za sebe kaže da je oduvijek težila tome da ispuni ciljeve koje si je zadala, a tvrtka poput Lemaxa koja spaja turizam i tehnologiju pružila joj je mogućnost da u njoj ostvari svoje želje. ˝Nemojte se bojati i uvijek imajte hrabrosti izboriti se za ono što želite˝, zaključila je Petra Vlašić.

Uz Lemax predavačice koje su predstavile odjele u organizaciji, projektu su se odazvale i gošće predavačice, Antonija Bilić Arar iz BlaBlaCar Hrvatska, Željka Tičić iz IBM-a, Maja Bilić iz Googlea te Vedrana Miholić iz CROZ-a. Na vlastitim primjerima pokazale su put ka lidericama i približile sudionicama mogućnosti koje im se pružaju u informacijsko-komunikacijskom svijetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close