Pokrenuli projekt iz zabave i radoznalosti, a želja im je napraviti proizvod za globalno tržište

Autor: Sergej Novosel Vučković , 10. studeni 2019. u 09:53
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

“Mi smo zasad planirali manju seriju od stotinjak komada kako bismo ostvarili obećane isporuke podržavateljima i raspolagali s određenim brojem komada za demonstracije potencijalnim kupcima većih količina

S više od 20 godina profesionalnog iskustva rada na razvoju naprednih elektroničkih sustava, ali i entuzijazmom i ‘žarom’ za sastavljanje nečeg što ih i osobno zanima i što vole, zagrebački kolege u jednoj kompaniji, Goran Fiolić i Gordan Galić, pokrenuli su tim Pixblasters, sa ciljem stvaranja i proizvodnje inovativnog RGB LED kontrolera, električnog uređaja koji bi omogućio, jednako profesionalcima i amaterima, pa i onima bez iskustva i znanja iz elektronike, izradu velikih, ogromnih video ekrana pomoću tzv. adresabilnih LED traka.

Svoju su želju formulirali u projekt i lansirali ga na web platformu Crowd Supply, namijenjenu grupnom financiranju (tehnoloških) projekata. Crowdfunding kampanja krenula je prije nekih mjesec dana i već je donijela oko 6000 dolara, od ciljanih 18.000 u ovoj rundi koja završava za 12 dana. Zašto su se odlučili na prilično hrabar potez, i u pogledu ideje proizvodnje i u pogledu prikupljanja kapitala? I tko su u biti Pixblastersi?

“Mi smo ‘makerski’ duo s iskustvom na značajno kompleksnijim projektima izvedenim za globalno tržište. Danas kad se s punim pravom promovira startup kultura i poduzetništvo koji u našoj zemlji zaostaju u odnosu na zapadnije uzore, mi smo možda malo drugačija ekipa koja je projekt pokrenula prije svega iz zabave i radoznalosti. Nakon prototipa, koji je atraktivnošću iznenadio i nas same, te na poticaj prijatelja i kolega, odlučili smo pokrenuti projekt sa ciljem izvedbe profesionalnog elektroničkog kontrolera koji bi bio komercijalno zanimljiv. Volimo napraviti nešto što nas zanima. To može biti maleni elektronički detektor prašine ili nekoliko stotina kilograma težak stroj s elektronički upravljanim pneumatskim i elektromotornim podsustavima”, objašnjava Galić u svoje i Fiolićevo ime.

PRVO MANJA SERIJA

Spontano su tako znali razgovarati i o LED ekranima i iskustvima od prije 20 godina pa se rodila i priča o Pixblastersu.

“Zbilja je riječ o istinitoj anegdoti. Obojica smo u to vrijeme razmišljali o gradnji takvih ekrana, ali to je bio pothvat koji je prelazio mogućnosti većine samograditelja. Za jedan piksel (točkicu na ekranu) LED ekrana su potrebne minimalno 3 LED diode: crvena, zelena i plava. Dok su u doba o kojem pričamo, crvene i zelene diode bile relativno jeftine, plave su zbog specifične konstrukcije koštale i 40-tak kuna po komadu. Samo nabavna cijena dioda za displej rezolucije 120×50 pixela, poput displeja iz naše kampanje je bila oko 300.000 kuna, bez troškova nabave ostalih elektroničkih dijelova. Zakjučili smo da zbog napretka tehnologija takav uređaj danas mora koštati značajno manje i biti dostupan svima. I zbilja je naša kalkulacija pokazala da bi se LED ekrani takve rezolucije danas mogli izgraditi uz 100 puta manje troškove”, objašnjava Gordan.

Zagrebački tehno ‘makeri’ ističu da je Pixblasters uređaj potpuno pripremljen i prilagođen za serijsku proizvodnju koja im je, uostalom i krajnji cilj. No, naglašavaju da njihov LED kontroler ipak nije gotov konzumni proizvod, već uređaj koji tek omogućuje izgradnju velikih i atraktivnih LED ekrana.

“Mi smo zasad planirali manju seriju od stotinjak komada kako bismo ostvarili obećane isporuke podržavateljima i raspolagali s određenim brojem komada za demonstracije potencijalnim kupcima većih količina. Za tu količinu bi sredstva skupljena kroz kampanju bila dovoljna”, kaže.

Gdje su planirali prvotnu i gdje bi bila serijska, da ne kažemo masovna proizvodnja njihova kontrolera?

“Prva serija će se proizvoditi u Sloveniji zbog prijašnjih poslovnih veza. Razmišljali smo o Hrvatskoj, proizvodne sposobnosti i kapaciteti hrvatskih tvrtki koje se bave proizvodnjom elektroničkih uređaja su značajno porasli zadnjih godina. Mislim da su i neopravdano podcijenjene. Do prije par godina bi bilo relativno teško proizvesti uređaj složenosti ranga Pixblasters kontrolera u Hrvatskoj, ali danas je to moguće i planiramo poraditi na tome”, otkriva nam Galić. Svjesni su da bi za potrebe velikoga tržišta trebali imati i veće izvore financiranja, npr. iz natječaja ministarstava ili privatnih sponzora, ali zasad Pixblasters promoviraju kao rješenje za zajednicu samograditelja (DIY) i bitno im je da dopre do njih. Prednost je njihova kontrolera, opisuju, u tome što bi se njime, uz maksimalnu ekonomičnost, ostvarile najznačajnije značajke LED ekrana: jednostavno generiranje sadržaja, atraktivan video prikaz, daljinsko upravljanje aplikacijama i velike dimenzije.

 

Atraktivno za javni prostor

Prednost Pixblastersa je što bi se uz maksimalnu ekonomičnost ostvarilo lako generiranje sadržaja i atraktivan video prikaz na LED-u

TEKSTOVI VISINE DVA METRA

“Pixblasters kontroler omogućuje izgradnju vrlo atraktivnih ekrana koji koriste mali broj dioda, npr. ekran koji prikazuje tekstualne vijesti slovima visine dva metra se s ovim uređajem mogu napraviti lako i uz male troškove. Takav ekran bi težio svega par kilograma i mogao bi se sa lakoćom montirati npr. na autobuse. Uređaj se može primjeniti u svakojakim aplikacijama. Moguće je zalijepiti manji broj traka oko uličnog kioska i pretvoriti ga u multimedijalni ekran kojim se može upravljati kroz internetsku vezu”, kaže pixblasterski dvojac Goran Fiolić i Gordan Galić. Njihov bi idealni klijent, zaključuju, bila tvrtka koja se bavi svjetlećim reklamama i koja, čak i za potrebe neke velike kampanje nacionalnog ranga, kreće u izvedbu LED instalacija koje se mogu pogoniti Pixblasters uređajem.

Komentirajte prvi

New Report

Close