Zagrebački softver koriste IT divovi Google i Cisco

Autor: Bernard Ivezić , 30. srpanj 2018. u 13:58
Hrvoje Smolić, osnivač i direktor Qualia grupe

Cloud analitički softver Hrvoja Smolića koristi više od 6000 tvrtki diljem svijeta, najviše u SAD-u i EU.

Četiri godine otkako je izašla na američko tržište s vlastitim softverskim proizvodom hrvatska IT tvrtka Qualia povećala je prihod za sedam i profitabilnost za čak 27 puta.

Prihod joj je lani dosegao 2,2 milijuna kuna, a neto dobit 844 tisuće kuna. Qualia proizvodi analitički softver, koji se na zapadu po mogućnostima uspoređuje s rješenjima koje nude Microsoft, SAP, IBM, Oracle, Qlik i Tableu. Zagrebački softveraš sada se priprema za globalnu ekspanziju. Upravo je otvorio ured u Irskoj. Hrvoje Smolić, osnivač i direktor Qualia grupe kaže da je tek izlaskom na zapadna tržišta uvidio da ima vrhunski analitički softver. "Tamo nas uspoređuju sa SAP-ovim BusinessObjectsom, američkim Tableau-om, švedskim Qlik-om, IBM-ovim Cognosom i drugim sličnim proizvodima, odnosno uz bok smo Microsoftu, SAP-u, IBM-u i Oracleu u toj priči. Zato sam se odlučio na snažnu internacionalizaciju biznisa", kaže Smolić.

Dodaje da njegov cloud analitički softver, koji se spoji na neku bazu podataka i onda korisniku omogući da na jednostavan način, znači vizualno, povlačenjem podataka u grafičkom sučelju sam slaže, kombinira i analizira podatke, koristi više od 6000 tvrtki diljem svijeta. Najviše ih je u SAD-u i Uniji. Među njima su, primjerice, različite IT tvrtke u SAD-u, lanci kafića u Velikoj Britaniji i Irskoj te nekoliko financijskih tvrtki u Italiji. No, najzvučniji korisnici hrvatskog analitičkog softvera neke su od najvećih IT kompanija na svijetu i tvrtke kojima su važni proizvodi snažno povezani s analitikom: Google i Cisco. Dva tehnološka diva, naime, koristi Qualijino rješenje kako bi si povećali prodaju u fizičkim trgovinama.

"Google u SAD-u, slično kao i Apple kod nas, ima svoju maloprodaju. Tamo prodaje gadgete, a na blagajnama, odnosno POS uređajima u svojim maloprodajnim trgovinama, Google koristi naš analitički softver. Na isti način naš softver koristi i Cisco", kaže Smolić. Pojašnjava da je prije sedam godina traženjem investitora i prodajući samu ideju analitičkog softvera koji je želio razviti, a što je danas popularan način izgradnje softverske tvrtke i startupa općenito, shvatio da radije želi sam naći načina da financira razvoj i rast. Dodaje da nije bilo lako. Morao je izgraditi nekoliko paralelnih izvora prihoda i raditi razvoj kad je za to bilo vremena. "Što da kažem, nakon sedam godina rada, dogodio nam se uspjeh preko noći", duhovito poentira Smolić.

Osnivač i direktor Qualia grupe kaže da i danas rastu isključivo organski i s vlastitim sredstvima. Naglašava da je sada napokon u poziciji da može zaposliti programere isključivo za razvoj vlastite tehnologije. U Hrvatskoj će, u uredu u Zagrebu, stoga povećati broj zaposlenih. Qualia je, naime, počela s dvoje zaposlenih, a ove godine zapošljavat će ih deset. Plan mu je u dogledno vrijeme taj broj udvostručiti. Usto, dodaje, zapošljavat će i u Irskoj.

 

27 rast

profitabilnosti zabilježila Qualia između 2014. i 2017. godine

"Otvorio sam ured u drugom po veličini gradu u Irskoj Corku, jer se pripremam za intenzivno širenje. Dublin mi se pokazao previše nakrcan, hektičan, a s obzirom na to da zbog Brexita veliki broj stranih biznisa koji ciljaju na EU tržište seli sjedišta u Irsku to se osjeti po cijeloj državi pa se Cork, koji ima najveći rast otvorenih novih startupova ove godine i kao jedan od najboljih gradova do 350 tisuća stanovnika u Europi po poslovnoj klimi, pokazao dobrim izborom", pojašnjava Smolić. Dodaje da upravljanje internacionalizacijom nadzire u Corku osobno. Širenje u Europi, gdje prodaje svoju analitičku platformu za srednje i velike tvrtke BusinessQ, Qualia radi kroz partnere. Trenutačno ima pet aktivnih partnera u svijetu. Pred potpisivanjem je ugovora s kojim će dobiti značajnog distributera za Poljsku.

"Još je do deset tvrtki iz EU u fazi evaluacije našeg softvera BusinessQ-a pa vjerujem da ćemo na jesen proširiti partnersku mrežu u još nekoliko država Unije", kaže Smolić. Vlastitu analitičku tehnologiju, međutim, Qualia paketira i na druge načine, primjerice kroz u specijalizirane softverske proizvode za POS blagajne poput Analytics Appa. Upravo ta inovacija u prodaji, prije četiri godine i to na platformi Clover POS-a, koju drži najveći svjetski procesor kartica, američki FirstData, donijela mu je klijente poput Googlea i Cisca.

Qualia je prva primijetila tu priliku i napravila najbolje rješenje za platformu te se i danas nalazi na popis deset najboljih aplikacija za Clover POS, kao i čelnom mjestu u području analitike. Upravo to otvorilo je hrvatskom softverašu izravnu suradnju s drugim globalnim gigantima POS industrije Verifoneom i Ingenicom, igračima čiji su POS-ovi dostupni i u Hrvatskoj.

"Verifone je potaknut uspjehom našeg Analytics Appa na njima konkurentnoj POS platformi Cloveru, sam kontaktirao nas. Zanimalo ih je želimo li naše rješenje ponuditi i njihovim korisnicima", oduševljeno ističe Smolić. Dodaje da su internacionalizaciji vide mnogo šire od onoga što se trenutačno smatra njihovim temeljnim poslovanjem. Ističe da su ušli u područje data sciencea, blockchaina i Industriju 4.0, sve područja gdje se koriste baze podataka i nužna je analitika.  "Plan je da u idućih dvije do tri godine udvostručimo broj EU država u kojima smo prisutni kroz partnersku mrežu na deset te da u prihodima narastemo na više od milijun eura prihoda godišnje, možda i iznad 10 milijuna kuna", zaključuje Smolić i naglašava da je to konzervativna procjena.

Komentirajte prvi

New Report

Close