Vlada objavila 155 IT projekata koje planira u 2016. i 2017. godini

Autor: Bernard Ivezić , 25. travanj 2016. u 07:31
Foto: Thinkstock

U registru projekata izgradnje državne informacijske infrastrukture najčešći su oni vrijedni od dva do pet milijuna kuna.

Vlada će 2017. godine raspisati 200 milijuna kuna vrijedne javne natječaje za novi Sustav upravljanja ljudskim potencijalima. Ove godine Vlada će raspisati 101,4 milijuna kuna vrijedne natječaje za Poboljšanje učinkovitosti sustava jedinica lokalne i područne samouprave.

To su samo neki od planiranih IT državnih projekata s osiguranim sredstvima, za koje ste prije morali imati "svoje ljude" u ministarstvima da biste znali da će se dogoditi i kakvi će im biti gabariti. Poslovni dnevnik za te je pak prilike, koje čine dio od milijardu kuna različitih IT nabava koje država radi godišnje, doznao u javno dostupnom online registru ProDII (http://prodii.uprava.hr:83/prodii). Bilo je dovoljno kliknuti na link Status projekata i odabrati Popis planiranih projekata s osiguranim sredstvima.

Milijunski projekti
U registru projekata izgradnje državne informacijske infrastrukture ProDII gotovo nema projekta ispod milijun kuna, a najčešći su oni od dva do pet milijuna kuna. Ukupno ih je izlistano 155, od čega ih 150 ima osigurano financiranje. Za svaki projekt navedeno je otkud će se financirati, za koju godinu je planiran, kao i broj telefona, mail i kontakt službene osobe koja o tome zna više.

U Ministarstvu uprave kažu da će dosad nepoznati ProDII registar, koji je u ožujku proslavio prvu godinu rada, uskoro dodatno ojačati. Trenutačno su u njemu po broju projekata najviše zastupljeni Carinska uprava Ministarstva financija te Ministarstvo uprave. Svoje IT projekte u registar su već upisali i Ministarstvo branitelja, Ministarstvo zdravlja, DUDII, DZS i APIS IT. Od 62 obveznika njih 23 koristi ProDII registar.

Bolje upravljanje
"Ministarstvo uprave provodi edukaciju i motivira tijela da unesu projekte u ProDII, a dosad je od 126 imenovanih predstavnika obučeno njih 82", kaže ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović. Većina projekata financira se EU Fonda za regionalni razvoj, Socijalnog fonda, IPA-e i Svjetske banke.

Jurlina Alibegović kaže da je smisao registra pomoći Vladi u upravljanju i implementaciji IT projekata. "No, cilj je i pružiti informacije privatnom sektoru o tome koji se projekti iz ovog područja planiraju u okviru javne uprave", kaže Jurlina Alibegović. Navodi da su dio tih informacija objavili i na svojim internetskim stranicama u dokumentu "Statistički prikaz Ministarstva uprave Broj 1.", a planiraju i novu verziju. "Krajem travnja objavit ćemo nove informacije u 2. broju Statističkog prikaza", zaključuje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

I sve će ih odraditi vjerojatno uvijek iste 2-3 tvrtke. Informatizaciju na taj način trebalo bi potpuno ukinuti, bolje da uštedimo nego da trošimo na nepotizam

New Report

Close