U 2019. tvrtke u Hrvatskoj pojačale korištenje clouda

Autor: Bernard Ivezić , 04. prosinac 2019. u 22:00
Cloud sada koristi 37% tvrtki u Hrvatskoj/FOTOLIA

Udjel online prodaje u ukupnoj popeo se na 56%, velike tvrtke najviše brinu za sigurnost.

Ove godine je, nakon lanjskog zastoja, značajno je poraslo korištenje clouda u poslovanju u Hrvatskoj. Prema prvim rezultatima DZS-ova istraživanja "Primjena informacijskih i komunikacijskih tehnologija u poduzećima u 2019." cloud sada koristi 37% tvrtki u Hrvatskoj.

Godinu prije bilo ih je 31 posto, kao i prethodnu godinu. Hrvatsko gospodarstvo je, inače, prema podacima Eurostata jedno od deset najboljih u Uniji po korištenju clouda. U odnosu na prošlu godinu najveći porast korištenja cloud tehnologija u poslovanju u Hrvatskoj zabilježen je u uredskom softveru u cloudu, gdje je zabilježen skok od pet postotnih poena na 59 posto. Jednak skok zabilježen je i u hostingu baza podataka. Sada u cloudu svoje baze podatak hosta 52 posto tvrtki u Hrvatskoj.

Nadalje, u cloud se ubrzano seli i računovodstvo. Ove godine 48 posto tvrtki u Hrvatskoj koristi računovodstvene usluge u cloudu. Godinu prije bilo ih je za četiri postotna poena manje. Slično raste i korištenja e-maila u cloudu, koji je skočio za tri postotna poena, na 85 posto. Pohrana podataka u cloudu je porasla dva postotna poena na 67 posto, a i dalje dosta slabo, čak unatoč turizmu, koji bi bio logičan pokretač potražnje, raste korištenje CRM-a u cloudu.

Unazad godinu dana porastao je za svega jedan postotni poen i sada cloud CRM koristi 18 posto tvrtki u Hrvatskoj. Druga zanimljivost je nastavak rasta internetske prodaje. Hrvatske tvrtke već nekoliko godina tvrde da više od polovice svoje prodaje ostvare preko interneta. Ove godine taj je postotak skočio za dva postotna poena na 56 posto. Nadalje, DZS je u 2019. po prvi je put analizirao i spremnost hrvatskog gospodarstva da se odupre kibernetičkom kriminalu.

Najviše korištena mjera prevencije je ažuriranje softvera što redovito čini 97 posto velikih tvrtki, 93 posto srednjih i 82 posto malih tvrtki u Hrvatskoj. U odnosu na prošlu godinu broj tvrtki koje imaju pristup internetu između 10 i 100 Mbps popeo se sa 63 na 65 posto, a još je više porastao broj tvrtki koje imaju pristup veći od 100 Mbps s 9 na 12 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close