Tri hrvatske tvrtke u Las Vegasu

Autor: Bernard Ivezić , 07. siječanj 2016. u 07:45
Na CES-u će se predstaviti i tvrtke iz gaming i auto industrije, Foto: Reuters

Na najvećem sajmu potrošačke elektronike među 3600 tvrtki sudjeluju i naši IT-jevci.

Platforma za pametni dom Zipato, sustav digitalnog mjerenja ljudskog tijela pomoću mobitela Live Good te Streaming Solutions, domaći pandan Google Glassa koji je razvio vlastitu video streaming kameru Vyoocam POV tri su predstavnika hrvatske IT industrije na najvećem sajmu potrošačke elektronike Consumer Electronics Show 2016. (CES) što se u srijedu otvorio u Las Vegasu.

Do subote tamo će se predstaviti više od 3600 tvrtki iz 150 država. Među njima su divovi IT industrije poput Googlea, Amazona i Microsofta, ali i petsto startupa iz 29 država poput Austrije, Rusije, Novog Zelanda, Turske, Tajvana i Južnoafričke republike.

Pametni dom

Najveći predstavnik hrvatske IT industrije na CES-u 2016. je Zipato. Tvrtka proizvodi platformu i uređaje za pametni dom. Razvila je sustav temeljen na Zipaboxu, uređaju preko kojeg se jednostavno preko weba može isprogramirati sve svoje pametne kućanske uređaje.

Tvrtka je samo u 2013. narasla pet i pol puta po prihodu na 2,8 milijuna kuna uz neto dobit od 85,7 tisuća kuna. Danas Zipatovu platformu za pametan dom podržava 30 svjetskih brendova. Koristi je 6000 kućanstava u 60 država, a podržava 112 tisuća pametnih kućanskih uređaja. Tvrtku je osnovao bivši suvlasnik jednog od novih telekom operatera Vodatela Sebastian Popović.

Iz Tehnološkog parka Zagreb objavili su da je jedna od njihovih članica, tvrtka Live Good, također ove godine na CES-u. Direktorica tvrtke Anita Bušić prezentirat će svoj inovativni proizvod BodyRecog, odnosno sustav za procjenu zdravstvenog stanja ljudi na temelju tjelesnog tipa i tjelesnog oblika. Sustav je poseban po tome što se digitalno mjerenje ljudskog tijela radi pomoću kamere na pametnom telefonu, a sustav BodyRecog razvija se u nekoliko modula primjene ove tehnologije.

Streaming Solutions, treći hrvatski predstavnik na CES je došao natjecateljski. Pobijedio je među 15 timova na natjecanju Idea Knockout 2015, koje je organizirao mjesečnik BUG. Streaming Solutions žiri je osvojio novim pristupom streamingu. Tvrtka je razvila Vyoocam, pandan Googleovog Glassa koji omogućava prijenos uživo u trajanju do 60 minuta i to iz perspektive osobe koja organizira prijenos.

Pet iznenađenja

Prethodnih godina na CES-u su izlagali hrvatski startupi Teddy The Guardian, Bellabeat, MashMe, a na sajmu se pojavio čak i bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić koji je iskušao sreću sa svojim startupom, odnosno online trgovinom za 3D isprinte LikeFigures.
Prema Mashableu opet najluđih najava za ovogodišnji CES su LG-ov savitljivi OLED zaslon, Withingsov wifi termometar, modularni tablet iz Lenova, Griffinov MegaSafe konektor i Fordov SYNC infotaiment sustav.

Komentirajte prvi

New Report

Close