Kartu za Dublin zamijenite onom za Varaždin: Strana tvrtka otvorila ured i zaposlila 30-ak ljudi

Autor: Poslovni.hr , 22. travanj 2018. u 11:51
Foto: Thinkstock

Za razliku od konkurenata, njihovo je rješenje u oblaku, jednostavnije je za korištenje i, što je vrlo važno za napomenuti, jeftinije je.

Dok i dalje veliki broj mladih nezadovoljnih situacijom u Lijepoj našoj traži kartu za inozemstvo u jednom smjeru, dio programera umjesto u Njemačkoj ili Irskoj, svoju sreću pronašao je u – Varaždinu. U baroknom gradu kanadska kompanija Upchain otvorila je ured u kojem su, osim Varaždinaca, zaposleni i programeri iz brojnih hrvatskih gradova koje su privukli odlični uvjeti rada, natprosječna primanja te mogućnost rada za neke od velikih svjetskih kompanija, piše Zimo.hr

Hrvatski ured Upchaina vodi Marko Šipek koji je objasnio razlog zbog kojeg je jedna inozemna kompanija odlučila otvoriti ured baš u Hrvatskoj i to u Varaždinu.

Izvršni direktor Upchaina John Laslavic hrvatskih je korijena, otac je iz okolice Karlovca a majka iz okolice Varaždina. Sam Varaždin odabran je zbog poznavanja kraja, ali i zbog Fakulteta Organizacije i informatike kao generatora kadrova, pojašnjava Šipek.

U Varaždinu je trenutno zaposleno tridesetak ljudi, a Šipek kaže kako se namjeravaju proširiti i novi ured otvoriti i u Zagrebu.

Softverska revolucija

Upchain razvija product lifecycle managment (PLM) softver, odnosno softversku platformu koja svim sudionicima u razvoju proizvoda omogućuje uključenost u svaki korak proizvodnje, od ideje do prodaje, odnosno od inženjera pa do samih korisnika.

Zbog cijene i vremena implementacije ovakav softver nije bio dostupan malim kompanija i dobavljačima velikih proizvoda – iako su neke kompanije pokušale razviti slična rješenja, u tome nisu uspjele te Šipek kaže kako je Upchain jedini uspio cijeli koncept PLM-a prebaciti na manje kompanije.

Za razliku od konkurenata, njihovo je rješenje u oblaku, jednostavnije je za korištenje i, što je vrlo važno za napomenuti, jeftinije je.

Riječ je revoluciji na ovom tržištu koju su nedavno prepoznali i investitori uloživši 7,4 milijuna kanadskih dolara u Upchain te će ovu investiciju kompanija iskoristiti za širenje i razvoj poslovanja, a dio tog iznosa planiraju uložiti i u Hrvatsku u kojoj se u cijelosti odvija razvoj proizvoda.

Velike kompanije koriste Upchain

Koliko je Upchain velik najbolje nam govore klijenti s kojima surađuju – trenutno imaju više od 10 tisuća korisnika, a među inim njihovim uslugama koriste se i Magna, najveći proizvođač dijelova za automobile na svijetu, ATS Automation Cambridge koji proizvodi automatizirane linije za proizvodnju, uključujući i linije za proizvodnju Appleovih proizvoda, zatim OHB AG Munich kao dio ESA (European Space Agency) i brojne druge poznate kompanije.

"Najprisutniji smo na sjevernoameričkom tržištu kao i dijelu Europe ako gledamo sjedišta kupaca, a ako pričamo o rasprostranjenosti i korištenju samog softvera, globalno smo prisutni na tržištu", rekao nam je Šipek.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close