IBM u Zagrebu i Varaždinu otvorio Digital Excellence HUB

Autor: Bernard Ivezić , 28. siječanj 2020. u 22:00
Za Thyssenkrupp napravili blockchain platformu za industrijsko 3D printanje/SHUTTERSTOCK

Iza centra kompetencija nalazi se IBM-ova tvrtka kći koja je šesta po visini plaća u IT industriji u Hrvatskoj.

IBM je u utorak u Hrvatskoj otvorio Digital Excellence HUB, i to na dvije lokacije, u Zagrebu i Varaždinu.

Riječ je o jednom od prvih IBM-ovih centara kompetencija za digital na globalnoj razini. U Hrvatskoj će educirati te razvijati, testirati i obrazovati nove koncepte digitalne transformacije na tehnologijama poput umjetne inteligencije i blockchaina te uz korištenje agilea i design thinkinga.

Za razliku od Client Innovation Centra, koji je prije neku godinu pompozno najavljen, a zatim "mršavo" realiziran, projekt Digital Excellence HUB-a za IBM vodi njegova tvrtka kći Ecx.io, odnosno njena lokalna podružnica. Tvrtka Ecx.io Croatia je pak unazad nekoliko godina iskočila u vrh popisa IT tvrtki koje isplaćuju najveću prosječnu neto plaću na hrvatskom tržištu.

Visoke plaće
Prema istraživanju Poslovne Hrvatske, prosječna neto plaća u Ecx.io Croatia 2016. iznosila je 8.553 kune. Iako je već to bilo iznad prosjeka hrvatske IT industrije, godinu kasnije, uz porast broja zaposlenih na 23, skočila je i prosječna neto plaća na 21.533 kuna.  Tako se lokalni Ecx.io našao na 13. mjesto IT tvrtki s najvećim plaćama u Hrvatskoj.

U 2018. odrazio se na šesto mjesto na tom popisu s prosječnom neto plaćom od 34.415 kuna. Usporedbe radi, na vrhu je Microsoft s 44.166 kuna. Podaci za 2019. još nisu poznati. Ecx.io je u Hrvatskoj krenuo s poslovanjem prije pet godina. Tada je imao 15 zaposlenika. Fokusirao se na usluge digitalnog marketinga, web dizajna i druge usluge digitalnih agencija. Radio je za klijente poput Red Bulla, Atomica, SPAR-a i Austrian Airlinesa. Matični Ecx.io u osvrtu na 2019. hvali hrvatsko poslovanje, jer je u 2020. ušlo s više od sto zaposlenih. Usporedbe radi, cijeli Ecx.io broji 450 stručnjaka.

Suradnja s FER-om
Kompanija je objavila da je lani stekla 20 novih klijenata i završila više od 25 velikih projekata digitalizacije. Primjerice, radila je B2B online trgovinu za Schwarzkopf Professional te nastavila s projektima za Fressnapf, KTM, Daimler i Smart.

U suradnji s IBM-om i Thyssenkruppom razvila je i blockchain platformu za industrijsko 3D printanje. U Hrvatskoj je, u okviru Digital Excellence HUB-a, tvrtka ojačala suradnju s FER-om, a lani u Zagrebu otvorila novi ured od tisuću kvadrata.

Komentirajte prvi

New Report

Close