‘Razbili konkurenciju’: Hrvatski izum razbija valove, ali i skuplja otpad te proizvodi energiju

Autor: Sergej Novosel Vučković , 17. kolovoz 2019. u 11:17
Frano i Tomislav Pokrajčić sa svojim 'Razbijačem' u pogonu u Samoboru/Robert Anić/PIXSELL

Zagrebački inovatori ove godine pobrali najvrednija svjetska priznanja za sustav koji štiti obale.

Brončana medalja na 47. međunarodnoj izložbi inovacija (GInventions) u Ženevi u travnju, priznanje ukupnog pobjednika (Grand Prix) na 11. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji Agro Srca krajem istog mjeseca u Karlovcu i potom, kao kruna blistavog niza, zlatna medalja na 2. Festivalu inovacija Silicon Valley International Invention Festival (SVIIF) u Santa Clari u Kaliforniji, SAD.

Izum Razbijač valova Frane Pokrajčića i sina mu Tomislava iz Zagreba na tim je smotrama doista, neka ne zvuči grubo, 'razbio' konkurenciju iz cijelog svijeta i svojim odlikama impresionirao posjetitelje, poduzetnike, ulagače, posebno na posljednoj izložbi u Silicijskoj dolini, epicentru današnje tehnološke pameti. A, kako to obično biva, izum je nastao – slučajno.

Primjena u lukama i marinama
"Gledajući na televiziji kako u Splitu i Dubrovniku valovi razaraju obale i kafiće uz more otac je došao na saznanje da na temelju dosadašnjeg sustava obrane od poplave, tj. tube primijeni inovaciju u obrani od valova", govori nam Tomislav Pokrajčić, direktor tvrtke Jel-Tom uime koje je osvojio navedena odličja. Naime, Pokrajčić stariji, diplomirani inženjer kemije, već je prije nekoliko godina kao vlasnik tvrtke Majo Commerce s Tomislavom Petrićem iz tvrtke Corus razvio svojevrsne tube, plastificirane cijevi koje napunjene vodom štite od poplave, a efikasnost su pokazale za poplava u Hrvatskoj Kostajnici u ožujku 2018. i kasnije u Požegi.

Razbijač valova mogao bi biti jednako djelotvoran, ako ne i više, najviše na Jadranu, gdje su naleti valova uslijed bure ili juga gotovo razarajući. No, koristiti se može bilo gdje u lukama i marinama po svijetu.

"On, kao što kaže naziv, štiti od valova smanjujući im udar za 50%, skuplja otpad i njegove naplavine, ispod mora proizvodi kinetičku energiju i štiti obalu od erozije, odnosno propadanja", objašnjava Franin sin Tomislav u malom pogonu u samoborskoj industrijskoj zoni, u prostoru unajmljenom od Končara. Razbijač, dakle, ima četverostruko djelovanje, a sam se sustav sastoji od tube, tj. crijeva sličnom onom u protupoplavnom sustavu, te visokoprekidne mreže, sajle, kolektora i utega, koji omogućava veću stabilnost cijeloga Razbijača.

Patentirali u 159 zemalja
U inovaciju je, govore Pokrajčići, dosad uloženo oko 100.000 kuna, dobili su ih, kažu, iz europskih izvora, a inovaciju su, svjesni njene vrijednosti, kao patent zaštitili u 159 zemalja svijeta. Na valu ovogodišnjih medalja gaje i nade u njegov potencijalni komercijalni uspjeh. Prezentirali su ga u Senju, lokaciji nadaleko poznate bure. "Nagrade nam puno znače, jer govore da je proizvod kvalitetan i učinkovit kako na europskoj tako i na svjetskoj razini, te mogu biti dokaz investitorima koji će ulagati u naš inovativni proizvod", ističe Pokrajčić. 

Prenosi nam i zapažanja s izlaganja u Americi, napominjući kako su mu tamo ljudi kazali da je "nevjerojatno da tako mala zemlja kao Hrvatska ima rješenje za velike probleme i štete koje naprave valovi. A još k tome proizvodi i energiju". Ponosni su ovi inovatori i na pismo predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović nakon nastupa na SVIIF-u u Kaliforniji. "Poručila nam je kako želi da naš uspjeh bude poticaj i nadahnuće svim inovatorima i ojača im ustrajnost u radu", kaže nam mlađi Pokrajčić. Prema njemu, dobrog inovatora čini nastojanje da inovira proizvod, da ga kvalitetno proizvede i da nađe kupce za taj proizvod. Ništa lakše.

A Pokrajčići su uz to i poduzetni. Tvrtku Jel-Tom osnovali su prije godinu i pol, posluju s Austrijom, Njemačkom i Švicarskom, a Majo Commerce postoji 28 godina, s godišnjim prometom iznad tri milijuna kuna i dobiti. Od plastificiranih tkanina rade nadstrešnice, šatore, hale, tende, spremnike za vodu, kabanice, kugle za reklame, reklamne panoe, ventilacijske cijevi…, za domaće tržište i izvoz. Imaju 15 zaposlenih, većinom inženjera strojarstva te ekonomista. "Isplati li se inovacija? To se vidi za pet godina. Država bi trebala više ulagati i podržavati inovatore, no već je napravljen iskorak u odnosu na prije", zaključuje Tomislav Pokrajčić.

Pokretljivost amortizira jake udare

U listopadu u Rijeci pripremamo testiranje prvoga prototipa
Djelovanje inovacije u tehničkom smislu potanko nam je pojasnio sam Frano Pokrajčić: "Cijev iz PES/PVC tkanine, dužine 5-20 metara, promjera 1 do 10 metara, međusobno povezane u željenu dužinu kojom formiramo priobalni štit, o koji se morski valovi razbijaju i oslabi njihova razorna moć kao i sakupljanje otpada na površinu mora. Dužinom cijevi zavarena (učvršćena) je mreža visoke prekidne čvrstoće s otvorima kako bi morska voda nesmetano cirkulirala, a ujedno razbijala morske valove kao i sakupljala otpad ispod mora. Visina visokoprekidne mreže s otvorima je 1 do 5 metara, ovisno o dubini mora. Visokoprekidna mreža s otvorima je povezana sa čeličnim sajlama i njegova prekidna čvrstoća se mjeri s metalima. Čelične sajle su povezane na čelične profile, na način da naš izum bude pokretljiv i da amortizira jake udare valova. Čelični profil se povezuje lancima koji su povezani s betonskim utezima i čine stabilnost izuma. Daljnja istraživanja bi obuhvaćala proučavanje i istraživanje udara vala u naš sistem kako udar vala u naš sistem  proizvodi energiju. Priprema za testiranje 'prvog prototipa' u Rijeci je u listopadu".

Komentari (1)
Pogledajte sve

Želiš pronaći ženu za jednu noć? Dobrodošli na http://Bredhot.com

New Report

Close