Desetak startupa već se zanima za centar jedinstven na potezu od Beča do Atene

Autor: Bernard Ivezić , 24. rujan 2015. u 22:01
Opremljenost laboratorija i popratnih prostora na svjetskoj je razini/A. Magzan/PIXSELL

Prostor za suradnju vide i s velikim farmaceutskim tvrtkama koje imaju potrebe za biotehnološkim inovacijama.

Savjetnica biotehnoloških tvrtki iz Silicijske doline Sanja Šale i jedan od voditelja razvoja i istraživanja velikog švedskog proizvođača medicinske opreme Elekte Dubravko Kičić preuzeli su upravljanje Biocentrom.

Najveći istraživački i razvojni centar za biotehnološke startupe u Jadranskoj regiji, vrijedan više od 140 milijuna kuna, omogućit će da Hrvatska uz Plivu, Galapagosovu Fideltu, JGL i Bellupo dobije i živu biotehnološku startup scenu. Dubravko Kičić, predsjednik Uprave Biocentra, kaže da već razgovaraju s desetak timova i startupa. "Od idućeg tjedna moći ćemo s njima i formalno pregovarati, a vjerujem da će, kad budemo mogli i snažnije nastupiti prema industriji, broj interesanata već na početku biti i dvostruko veći", kaže Kičić. U idućih tri do pet godina očekuje da će u cijelosti popuniti kapacitet Biocentra koji se kreće između 25 i 30 startupa u 20 laboratorija i brojnim popratnim prostorima.

Dodatan prostor za suradnju vidi s velikim farmaceutskim i inim kompanijama koje imaju potrebe za biotehnološkim inovacijama. Sanja Šale, koja je diplomirala na Harvardu i zatim u Silicijskoj dolini savjetovala startupe, kaže da je opremljenost laboratorija i popratnih prostora na svjetskoj razini, čak bolja nego u Finskoj. Laboratoriji su opremljeni svim vrstama struje, internetom, ventilacijom i grijanjem. "Ovakvog centra za biotehnologiju nema u regiji, ovo je jedini objekt takvog tipa na potezu od Beča do Atene i zato interes za suradnjom ne iznenađuje", kaže Šale, kojoj je to bio jedan od motiva da se vrati u Hrvatsku.

 Startupi će ondje uz potpuno opremljene laboratorije, kao i pripremljene prostore za vlastite laboratorije, dobiti i sve ostale poslovne usluge. "Nudit ćemo edukaciju, prostor za networking, povezivat ćemo ih s potencijalnim investitorima i velikim kompanijama, savjetovati kako razvijati biznis i u tome ćemo koristiti znanje koje smo skupili iz tog biznisa u inozemstvu", kaže Kičić.

Otvaranje biocentra početak je stvaranja novog ekosustava u toj industriji.  Kičić tvrdi da će pojava inovacija i razvoj malih startupa u području biotehnologije općenito potaknuti interes određenih investitora kojih zasad nema u Hrvatskoj. "Govorimo o novim investitorima koje očekujemo ovdje, ali i o tome da će pomoći i Sveučilište, Grad Zagreb, Hamag Bicro, a interes je pokazalo i Ministarstvo gospodarstva. Uvjeren sam da novca za biotehnološke startupe neće nedostajati", zaključuje Kičić.

Komentirajte prvi

New Report

Close