Znanstvenici tvrde da se korona prvi put pojavila u rudniku 2012. godine, a imaju i dokaze za to

Autor: Poslovni.hr , 17. kolovoz 2020. u 08:50
Foto: Reuters

Institut u Wuhanu je analizom uzoraka tkiva zaključio da je izvor zaraze vjerojatno od kineskog šišmiša, navodi se u studiji.

Koronavirus je možda nastao u kineskom rudniku 2012. godine gdje su radnici oboljeli od bolesti sličnoj upali pluća, tvrde znanstvenici. Naime, šest rudara te je godine uklanjalo izmete slijepih miševa u rudniku Mojiang u jugozapadnoj kineskoj provinciji Yunnan. Ubrzo su razvili visoku temperaturu, suh kašalj, a u nekim slučajevima i glavobolje, a trojica su umrli, prenosi RTL.

Virolog Jonathan Latham i molekularna biologinja Allison Wilson, koji rade za neprofitnu organizaciju Bioscience Resource Project u Ithaci, došli su do tog zanimljivog otkrića prevodeći magistarski rad jednog kineskog liječnika koji je opisao liječenje oboljelih rudara, a uzorke njihova tkiva slao je na wuhanski Institut za virologiju na analizu.

“Dokaz koji smo pronašli potaknuo nas je da ponovno razmotrimo sve što znamo o izvorištu zaraze koronavirusom”, napisali su Latham i Wilson u svojoj studiji.

Iako se smatra da se koronavirus pojavio u prosincu prošle godine nakon niza slučajeva na mokroj tržnice Wuhana, najnovija studija ovih znanstvenika pokazuje da su svi simptomi koje imali rudari povezani s koronavirusom, piše New York Post.

I način liječenja bolesnih rudara bio je sličan tretmanu ljudi oboljelih od Covida – respirator, steroidi, antibiotici i razrjeđivači krvi.

Rudari su testirani na hepatitis, groznicu dengue, HIV, a svi rezultati su bili negativni.

Institut u Wuhanu je analizom uzoraka tkiva zaključio da je izvor zaraze vjerojatno od kineskog šišmiša, navodi se u studiji.

Latham i WIlson vjeruju da se virus u organizmu rudara razvio u Sars Cov-2, neobični patogen koronavirusa koji se lako prenosi među ljudima te da su uzorci nekako pobjegli iz laboratorija prošle godine i uzrokovali pandemiju neviđenih razmjera.

Tako je Latham za New York Post izjavio da su znanstvenici u laboratoriju u Wuhanu uzeli uzorke koronavirusa od šišmiša u istom rudniku, ali su propustili uvidjeti povezanost s događajima iz 2012.

Komentirajte prvi

New Report

Close