Znanstvenici napravili mali uređaj koji besplatno pretvara morsku vodu u pitku

Autor: Poslovni.hr , 04. kolovoz 2022. u 09:50
Foto: Pixabay

Uređaju za rad treba manje energije nego za punjenje mobitela, a može se pokretati baterijama ili malim, prijenosnim solarnim panelima.

Znanstvenici prestižnog američkog sveučilišta Massachusetts Institute of Technology (MIT) konstruirali su maleni uređaj veličine aktovke, težine 10-ak kilograma, koji morsku i bočatu vodu pretvara u pitku jednostavnim pritiskom na gumb, javlja MIT, a prenosi Index.

Kako tumače autori, uređaju za rad treba manje energije nego za punjenje mobitela, a može se pokretati baterijama ili malim, prijenosnim solarnim panelima, koji se na internetu mogu kupiti za oko 50 američkih dolara,

Uređaj proizvodi pitku vodu koja nadilazi standarde kvalitete koje je propisala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prema kojima voda za piće mora sadržavati manje od 0.5 g soli po litri. Koncentracije soli u bočatoj i morskoj vodi kreću se od 2.5 g do 45 g po litri.

Uređaj odstranjuje i druge krute sastojke u vodi poput čestica mulja, bakterija, virusa i metala s oko 30 NTU (jedinica za zamućenost vode) na manje od 1 NTU. Na taj način dobiva se kristalno čista voda čak i iz morske vode koja je zamućena valovima.

Za razliku od drugih prijenosnih jedinica za desalinizaciju koje zahtijevaju prolaz vode kroz filtre, ovaj uređaj koristi električnu energiju za uklanjanje čestica iz pitke vode. Za ovaj uređaj nema potrebe za zamjenskim filtrima što uvelike olakšava održavanje.

Kako kažu autori uređaja, oni bi mogao omogućiti raspoređivanje jedinice u udaljenim područjima s ograničenim resursima, poput zajednica na malim otocima ili na pomorskim teretnim brodovima. Također se može koristiti za pomoć izbjeglicama koje bježe od prirodnih katastrofa ili vojnicima koji provode dugotrajne vojne operacije.

Tim je također razvio aplikaciju za pametne telefone, koja može bežično kontrolirati uređaj i u stvarnom vremenu predstavljati podatke o potrošnji energije i salinitetu vode.

Komentirajte prvi

New Report

Close