Zlato i nafta u budućnosti će biti još skuplji

Autor: Poslovni.hr , 21. listopad 2012. u 13:00
EPA

Euro, dolar i jen su kao ružne sestre s kojima želite na spoj samo ako ste jako pijani ili očajni, našalio se Weinberg.

 "I zlato i nafta bit će u budućnosti skuplji", zaključio je Eugen Weinberg, voditelj odjela za tržište roba u Commerzbank, koji je nedavno izabran za najboljeg svjetskog analitičara u ovom području, prenosi Večernji list

Prema Weinbergovu viđenju, pozadina rasta cijena nije u standardnom odnosu ponude i potražnje. On tvrdi kako su zemlje OPEC-a, s naglaskom na Saudijsku Arabiju, pod pritiskom Arapskog proljeća povećale socijalne transfere prema građanima, a s obzirom na to da se najmanje 80 posto proračuna njihovih zemalja puni iz prihoda od prodaje tog energenta, ne mogu sebi dopustiti da nafta izgubi na cijeni. "U mjesec dana mirovine su u nekim arapskim zemljama skočile 100 posto, a plaće u javnim upravama za petinu. Toga se građani neće lako odreći", smatraWeinberg. Zlato u njegovoj interpretaciji postaje jedina stabilna valuta pa Kina pet posto rezervi želi u zlatu, a to znači da će morati kupiti oko 2000 tona zlata.

"Euro, dolar i jen su kao ružne sestre s kojima želite na spoj samo ako ste jako pijani ili očajni", našalio se te dodao da je zlato zapravo manje loš odabir jer je euro opterećen sukobima i nepovjerenjem država eurozone, a jen i dolar golemim deficitima i dugovima svojih zemalja. Dug je ECB-a Njemačkoj toliki da bi pojedinac trebao punih 2000 godina trošiti po milijun eura na dan kako bi ga stvorio, piše Večernji list

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nekako sam skeptičan da će rasti cijena zlata i nafte srednjoročno.
Korektnije bi bilo ustvrditi da zlato i nafta doživljavaju najveću vrijednost u proteklih 40-tak godina.
Veliki traderi zlata i nafte su institucionalni igrači, strani mirovinski fondovi i banke a domaći hrvatski pa i europski igrači teško da imaju za koji kilograma zlata u gotovini.

Možda još krene zlato gore i zaustavi se na vrhu 1Q ili 2, i onda mora metamorfoza. Treba samo znati što moraju odraditi US mirovinci i veliki fondovi banaka.
No, to hrvatima ionak puno ne znači. Rodilo nam žito i loza. Mi svoje na prodaju dali sve…

New Report

Close