Zbog svinjske kuge u Srbiji proizvodnju preselili u RS

Autor: Poslovni dnevnik , 08. prosinac 2019. u 22:00
Potrošači u BiH okrenuli su se domaćim proizvodima/SHUTTERSTOCK

Mesni proizvodi srpskih proizvođača tradicionalno se najviše konzumiraju u RS i zapadnoj Hercegovini.

Nakon zabrane izvozasvinjskog mesa i suhomesnatih proizvoda iz Srbije u BiH zbog afričke svinjske kuge, pojedini srpski proizvođači kao što su Neoplanta i Gombit ugovorili su proizvodnju u Republici Srpskoj, javlja portal Srpska.info.

Dugotrajna zabrana uvoza
Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, koji je i vlasnik Mesne industrije Trivas iz Prnjavora, otkrio je da je Mesna industrija Neoplanta iz Novog Sada dogovorila s tvrtkom Tulumović iz Laktaša proizvodnju suhomesnatih proizvoda po recepturi Neoplante. Također, Gombit iz Zemuna ugovorio je suradnju s tvrtkom Trivas.

"Za nekoliko dana ti proizvodi bit će na našem tržištu. I to je dobro za našu proizvodnju koja će rasti, a dobro je i za proizvođača iz Srbije koji će ostati na ovom tržištu", objašnjava Vasić. On kaže da proizvođači iz Srbije očekuju da će zabrana biti na snazi i više od godinu dana. BiH je u kolovozu zabranila uvoz svinjskog mesa i mesnih prerađevina iz Srbije. Mesni proizvodi srpskih proizvođača tradicionalno se najviše konzumiraju u RS i zapadnoj Hercegovini.

 

200 posto

porastao je uvoz mesnih prerađevina iz EU u Srbiju

U međuvremenu, zbog zabrane uvoza, mnogi potrošači u BiH su u protekla četiri mjeseca postali kupci domaćih proizvoda i tako pomogli proizvodnju domaće mesne industrije.  "Afrička kuga svinja usmrtila je trećinu svinjske populacije na svijetu.  Bolest je u posljednje dvije godine prepolovila fond svinja u Kini, najvećem proizvođaču, na 200 milijuna svinja godišnje. Europa je također smanjila proizvodnju da bi smanjila rizik od velikih epidemija, što je dovelo do velikog skoka cijena mesa", rekao je Aco Tomašević, glavni direktor Neoplante

Stop za najkvalitetnije
"Mi zbog klasične svinjske kuge sve ove godine nismo ni mogli izvoziti one najkvalitetnije i najskuplje proizvode koji ne prolaze termičku obradu, kao što su čajne kobasice, kulen i slično, jer smo cijepili svinje protiv klasične svinjske kuge", objasnio je Tomašević, dodajući da je afrička kuga još pogoršala položaj domaćih proizvođača, tako da osim proizvoda obrađenih na više 80 stupnjeva, više ništa ne mogu izvoziti.

S druge strane, kaže direktor Neoplante, potpisivanje SSP-a prije 12 godina omogućilo je europskim proizvođačima slobodan bescarinski izvoz prerađevina u Srbiju, bez ikakvih pristojbi. Prema podacima PKS-a, samo u posljednje dvije godine uvoz gotovih proizvoda u Srbiju porastao je za više od 200 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close