Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Zbog skupog mesa novi model uzgoja svinja

Autor: Poslovni.hr
20. kolovoz 2015. u 22:00
Podijeli članak —
Slovenci spadaju među najveće potrošače svinjetine u EU, Foto: Davor Javorović / Pixsell

U Sloveniji je svinjetina skuplja 20% od uvozne, te se planira osnivanje velikih obiteljskih gospodarstava.

Slovenci spadaju među najveće potrošače svinjskog mesa u EU, ali najveći dio moraju uvoziti jer se svinjogojstvo seljacima ne isplati zbog niskih otkupnih cijena i ekoloških taksi, pa se zato razmišlja o novom modelu uzgoja.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Prosječan Slovenac lani je po podacima FAO-a pojeo 88,3 kilograma mesa, od čega 38 kilograma svinjetine, ali se 73 posto svinjskog mesa mora uvoziti, pa su često i poznati kraški pršuti i kranjske kobasice zapravo napravljeni iz svinjetine iz Mađarske, Hrvatske ili Nizozemske.

Slovenci spadaju među najveće potrošače svinjskog mesa u EU, ali najveći dio moraju uvoziti jer se svinjogojstvo seljacima ne isplati zbog niskih otkupnih cijena i ekoloških taksi, pa se zato razmišlja o novom modelu uzgoja.

Prosječan Slovenac lani je po podacima FAO-a pojeo 88,3 kilograma mesa, od čega 38 kilograma svinjetine, ali se 73 posto svinjskog mesa mora uvoziti, pa su često i poznati kraški pršuti i kranjske kobasice zapravo napravljeni iz svinjetine iz Mađarske, Hrvatske ili Nizozemske.

Da bi se stanje popravilo, potrebno je promijeniti model proizvodnje, ocijenila je za agenciju STA profesorica Milena Kovač, s ljubljanskog Fakulteta za biotehnologiju. Imamo dobre uvjete za svinjogojstvo i za veći stupanja samoopskrbe, navela je, potrebna su ulaganja, pomoć države i odstupanje od ranijeg modela kad se stočna hrana za velike i ekološki sporne farme kupovala u inozemstvu, te upozorila da je slovenska svinjetina oko 20% skuplja od uvozne.

Ako želimo povećati stupanj samoopskrbe domaćom svinjetinom, moramo razmišljati o velikim obiteljskim gospodarstvima koja će hranu za životinje kupovati u Sloveniji, a gnoj prodavati ili ga prerađivati u humus, rekla je Milena Kovač. 

Autor: Poslovni.hr
20. kolovoz 2015. u 22:00
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close