Zbog neisporučenog bakra Grcima dužni 40 milijuna dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 16. siječanj 2018. u 13:53
Foto: Thinkstock

Kompanija Mytilineos dobila spor sa Srbijom na Međunarodnom arbitražnom sudu, dogovor o plaćanju do kraja tjedna.

Vlada Srbije osnovala je prije desetak dana povjerenstvo za pregovore s grčkom kompanijom Mytilineos, kojeg čine ministar gospodarstva Goran Knežević, ministar energetike Aleksandar Antić i predstavnici Ministarstva financija, doznaje Politika.

Budući da je odluka Međunarodnog arbitražnog suda iz Ženeve, prema kojoj Srbija grčkoj kompaniji mora platiti odštetu od oko 40 milijuna dolara izvršna, bez prava na žalbu, predstavnici srpskih vlasti počeli su službene pregovore o dinamici otplate duga. Riječ je o ugovoru o preradi bakra, koji je RTB Bor s ovom grčkom kompanijom potpisao još za vrijeme vlasti Slobodana Miloševića, a koji nikada nije ispunjen. Krajem ovog tjedna očekuje se da se predstavnici Mytilineosa s predstavnicima srpskih vlasti dogovore o planu otplate duga.

Vladi je 5. siječnja ove godine stigao dopis u kojem kompanija Mytilineos podsjeća Srbiju na neispunjene obveze. Srpskim vlastima se stavilo do znanja da svaki dan neizvršenja ove odluke stoji gotovo 3000 dolara. Od stupanja na snagu odluke arbitražnog suda (19. listopada 2017. godine) do danas Srbija je, na ime kamata, dužna više od 200.000 dolara, piše BIRN. Suradnja Mytilineosa i RTB-a Bor počela je još 1996. godine, ali je zbog sankcija formalizirana dvije godine kasnije.

 

99 milijuna

dolara odštete tražili su Grci za kršenje ugovora

Tako je 19. veljače 1998. godine potpisan ugovor o višegodišnjoj poslovnoj suradnji dvije kompanije. Grci su se obvezali da će isporučivati RTB-u Bor 100.000 tona koncentrata rude za preradu i oko 3,5 tona cinka nužnog u procesu proizvodnje u Boru, a RTB je grčkom partneru trebao isporučivati mjesečno od 1500 do 1600 tona bakra i proizvoda na temelju bakra. Upravo taj dio ugovora RTB nije poštovao i isporuka od 4000 tona prerađenog bakra nikada nije stigla u Mytilineos.

Kasnije se čak spominjalo da je grčka kompanija zainteresirana za privatizaciju RTB-a. Međutim, kada je 2004. godine uredbom vlade Srbije, koju je vodio Vojislav Koštunica, počelo restrukturiranje RTB-a Bor, grčki Mytilineos nije mogao naplatiti svoja potraživanja, jer je RTB Bor bio zaštićen od prisilne naplate, što je trajalo do svibnja 2016. godine. Mytilineos je u međuvremenu pred Međunarodnim arbitražnim tribunalom u Ženevi tužio Srbiju.

Profesor Pravnog fakulteta Mirko Vasiljević, koji je bio arbitar u ovom sporu, kaže da je osnov za odgovornost Srbije bilateralni sporazum između Srbije i Grčke o zaštiti stranih investicija. On ističe da je Srbija u ovom procesu dobro prošla jer je odštetni zahtjev glasio na čak 99 milijuna dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close