Zbog mraza će poskupjeti voće, sokovi i džemovi

Autor: Poslovni dnevnik , 28. ožujak 2018. u 14:05
Urod voća ove godine bit će osam posto manji/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Uništene srpske breskve, kruške i trešnje, jabuke izdržale.

U Srbiji je mraz uništio oko 70 posto ukupnog uroda breskve i oko 20 posto šljiva, zbog čega stručnjaci očekuju "paprene" cijene tog voća sljedeće sezone.

Mraz uništio je i dobar dio nasada trešnje i kruške, dok su plantaže jabuka i višanja izdržale niske temperature, piše Politika. "Proljetni snijeg spasio je voćare od još većih gubitaka, jer su pupoljci ostali zaštićeni od mraza", kaže profesor Zoran Keserović s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. On upozorava da će, bude li mraza, problematičan biti i početak travnja.

Prema njegovim riječima, najkritičnije razdoblje bilo je početak ožujka. Tamo gdje se temperatura spuštala i do minus 24 stupnja breskve, trešnje i vinova loza srmznule su se sto posto, dok je šteta kod trešnje bila od 30 do 70 posto. Keserović procjenjuje da će ovogodišnja proizvodnja biti i do 60.000 tona manja, ili oko 8 posto u odnosu na ukupnu domaću proizvodnju voća, koja iznosi 1,4 milijuna tona.

Keserović vjeruje da će zbog toga šljive, breskve i trešnje biti znatno skuplje nego inače, što će koristiti proizvođačima koji nisu pretrpjeli štetu. Ali ne i prerađivačima, pa se može očekivati i rast cijena sokova i džemova. Slično je u Poljskoj, gdje su jabuke trenutno oko 45 posto skuplje nego prije nekoliko meseci, što je posljedica pada proizvodnje u EU, upravo zbog lanjskog mraza. 

Komentirajte prvi

New Report

Close