Zašto je Njemačka najpoželjnije odredište hrvatskih studenata koji žele studirati u inozemstvu?

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2016. u 14:55
Foto: Press

Njemačka se ubraja među 3 najpoželjnija odredišta međunarodnih studenata, a više od 12% studenata na njemačkim visokim školama su međunarodni studenti.

Nakon Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Francuske i Slovenije, Zemlja partner ovogodišnjeg 12. Sajma stipendija i visokog obrazovanja, koji se održava 11. listopada 2016. u Zagrebu i 13. listopada 2016. u Rijeci, bit će Njemačka. Organizator Sajma je Institut za razvoj obrazovanja (IRO). Sudjelovanje Njemačke na Sajmu omogućeno je uz  potporu Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Zagrebu.

Njemačka se ubraja među 3 najpoželjnija odredišta međunarodnih studenata, a više   od  12%  studenata  na  njemačkim  visokim  školama  su  međunarodni studenti.  Njemačka  je kao obrazovna destinacija iznimno popularna i među hrvatskim studentima. Od 2009. godine, kada je u Hrvatskoj pokrenut program Eramus,  Njemačka  se  nalazi  na samom vrhu kao najpopularnije odredište u koje  odlazi  najviše  hrvatskih  studenata u svrhu studiranja i obavljanja prakse u inozemstvu.

Zašto  je  Njemačka  najpoželjnije  odredište hrvatskih studenata koji žele studirati u inozemstvu?

Izdvajamo   sljedeće   zanimljivosti   o   njemačkom  visokom  obrazovanju, studijskim  programima  i  mogućnostima  stipendiranja dostupnima hrvatskim studentima za studiranje u Njemačkoj:

Velik broj obrazovnih institucija i programa

U Njemačkoj postoji gotovo 450 državno priznatih visokih škola s oko 17 500 studijskih programa.

Velik izbor studijskih programa na engleskom jeziku

Sve više tečajeva i studijskih programa održava se na engleskom jeziku,
ponajviše diplomski programi.

Vrhunska, međunarodno priznata sveučilišta

Prema  rang-listi  svjetskih  visokih  učilišta  Academic  Ranking of World Universities  (tzv. Šanghajska lista), Sveučilišta u Műnchenu i Heidelbergu nalaze se među 50 najboljih u svijetu.

Studiranje bez plaćanja školarina

Na njemačkim visokim učilištima ne plaćaju se školarine ili su one vrlo niske, jer većinu njemačkih visokih učilišta financira država. Za preddiplomske studijske programe na državnim visokim školama u pravilu se ne plaćaju školarine.

Niski troškovi života

Život  u  Njemačkoj  je u usporedbi s drugim europskim zemljama financijski povoljan.  Troškovi  života, dakle troškovi hrane, stana, odjeće i kulturne ponude  nalaze  se  u prosjeku Europske unije, no Njemačka za studente nudi brojne povlastice i popuste.

Mnogobrojni stipendijski programi

Njemačka   služba  za  akademsku  razmjenu  (DAAD)  jedna  je  od  najvećih organizacija  za  stipendiranje  na svijetu i nudi velik broj stipendijskih programa.

Dvojni sustav obrazovanja

Njemačka  je  poznata  po  tzv. dvojnom sustavu obrazovanja koji ujedinjuje teoretsku  i  praktičnu  nastavu  te  omogućuje  povezivanje i usklađivanje sustava obrazovanja s potrebama tržišta rada.

Ovogodišnji  Sajam  stipendija i visokog obrazovanja jedinstvena je prilika za  sve zainteresirane srednjoškolce i studente da iz prve ruke saznaju sve ključne  informacije  o  studijskim  programima,  studentskim  razmjenama i brojnim  programima  stipendiranja  koje  nudi Njemačka. Osim informacija o studijskim i stipendijskim programima, svi zainteresirani posjetitelji će u sklopu  Sajma  imati  priliku razgovarati sa stipendistima koji su pohađali studijske programe na njemačkim visokoškolskim institucijama. Kroz iskustva hrvatskih  studenata koji su studirali u Njemačkoj, posjetitelji Sajma imat će  priliku   dobiti  detaljan  uvid ne samo u mogućnosti studiranja, već i praktične informacije o studentskom životu u Njemačkoj.

Kako   je   izgledao   prošlogodišnji   Sajam  možete  vidjeti  u  videu,  a više informacija o Sajmu možete pronaći na web  stranici  Stipendije.info i na Facebook stranici Tražim stipendiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close