Zakon iz 80-ih štiti ih od smanjenja plaća ako moraju u karantenu

Autor: Tomislav Pili , 06. ožujak 2020. u 12:02
Foto: Getty Images

Jedan od vozača i predstavnik sindikata, izjavio je da su vozači od poslodavca zatražili da se vozačko mjesto okruži staklenom barijerom te rukavice i maske.

Dok hrvatski zaposlenici strahuju da bi im određivanje izolacije zbog koronavirusa znatno smanjilo mjesečna primanja, francuski radnici takvih briga nemaju zahvaljujući već pomalo zaboravljenoj odredbi iz tamošnjeg zakona o radu.

Kako piše Reuters, tijekom 80-ih socijalistička vlada tadašnjeg predsjednika Françoisa Mitterranda uvela je u zakon odredbu prema kojoj radnik ne mora doći na posao ako smatra da radni uvjeti predstavljaju opasnost za zdravlje i ako mu poslodavac nije omogućio primjerenu zaštitnu opremu. Za to vrijeme ima pravo na punu plaću i ne smije biti otpušten.

Ništa nije učinjeno
Te odredbe francuski su se radnici prisjetili ovih dana dok se koronavirus ubrzano širi europskim državama. Primjerice, u zadnjih tjedan dana više od 200 vozača autobusa prijevozničke tvrtke Keolis Meyer ne dolazi na posao pribojavajući se infekcije koju bi im mogli prenijeti putnici. Younes Laggoun, jedan od vozača i predstavnik sindikata CFDT, izjavio je da su vozači od poslodavca zatražili da se vozačko mjesto okruži staklenom barijerom te rukavice i maske.

Predložili su i alternativno rješenje – omogućavanje besplatnih vožnji kako ne bi morali biti u bliskom doticaju s putnicima i novčanicama, potencijalnim prijenosnicima virusa. “Ništa od toga nije učinjeno”, ističe Laggoun dodavši kako su radnici dobili tek manje količine dezinficijensa za ruke. Iz Keolisa su poručili kako trenutno na posao ne dolazi tek 0,5 posto svih njihovih radnika.

285

slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je do srijede u Francuskoj, četiri osobe do sada su preminule, a 15 pacijenata nalazi se na intenzivnoj skrbi

Međutim, u tvrtki smatraju da radnici neopravdano koriste tu zakonsku odredbu. “Ministarstva zdravstva, rada i prometa jasno su poručila kako u ovoj fazi epidemije koronavirusa pravo na izostajanje s posla nije opravdano”, tvrde iz Keolisa. Među razvijenim državama Francuska ima jednu od najsnažnijih zaštita prava radnika.

A radnici su toga i vrlo svjesni. Osim vozača, na izostanak s posla odlučilo se i 40 učitelja u regiji Oise, 60 kilometara sjeverno od Pariza gdje je zabilježeno najviše slučajeva zaraze u Francuskoj. Odredbu su iskoristili i zaposlenici pariškog muzeja Louvre.

Podsjetimo, Louvre je dva dana bio zatvoren jer su zaposlenici tvrdili da nisu adekvatno zaštićeni od infekcije. Na posao su se vratili nakon dogovora o dostavi veće količine dezinficijensa i odobravanja dužeg pranja ruku. K tome, osoblje od sada stoji samo na ulazu prostorije gdje je izložen najpoznatiji Louvreov eksponat – “Mona Lisa” Leonarda da Vincija – a muzej više ne prima gotovinu prilikom kupnje ulaznica.

Na početku
Predstavnici radnika pariškog javnog prijevoza RATP još dolaze na posao jer trenutno vode pregovore s upravom o zaštitnim mjerama. No, Frederic Ruiz, predstavnik sindikata CFE CGG ističe kako se situacija može vrlo brzo promijeniti. Francuski stručnjaci za radno pravo smatraju kako veliki val izostanaka s posla tek predstoji.

“Tek smo na početku”, komentirao je za Reuters Stephane Beal, šef odjela za radno pravo u odvjetničkoj tvrtki Fidal. “Bio bih iznenađen kada ne bismo vidjeli da i radnici iz drugih industrijskih sektora ostaju kod kuće”, ističe Beal.

Podsjetimo, šef javnozdravstvene službe Jerome Salomon u srijedu je objavio da je u Francuskoj potvrđeno 285 slučajeva zaraze koronavirusom, čak 73 više nego samo dan ranije. Do sada su četiri osobe preminule, a 15 pacijenata je smješteno na jedinicama intenzivne skrbi.

Komentirajte prvi

New Report

Close