Zabrana rada trgovina nedjeljom otkida ‘bolesniku eurozone’ 9,4 milijarde eura

Autor: Tomislav Pili , 04. svibanj 2019. u 08:30
Potrošačke i trgovačke udruge nadaju se napuštanju vladina prijedloga/REUTERS

Zatvorene trgovine smanjile bi BDP za 0,5 posto, dovele do otpuštanja 150.000 ljudi i snizile porezne prihode za dvije milijarde eura.

Talijanska vlada ne odustaje od predizbornog obećanja da će zabraniti trgovcima rad nedjeljom, no to ima svoju cijenu od gotovo 10 milijardi eura što tamošnjoj slabašnoj ekonomiji baš i nije u interesu.

Kako navodi Bloomberg, otkako su antisistemski Pokret 5 zvijezda (M5S) i desničarska Liga prije godinu dana skopili koalicijski sporazum, ne slažu se oko ničega, no samo jedna stvar ih povezuje – smetaju im otvorene trgovine u nedjelju.

Vraćanje vikenda
Prošloga mjeseca talijanski parlament započeo je raspravljati o zakonu koji će "vratiti vikende obiteljima". M5S predlaže da trgovine budu zatvorene 45 dana godišnje dok se Liga zalaže za blažu verziju koja bi dopustila rad uoči Božića i drugih blagdana. No obje stranke tvrde da će zakon ojačati dugogodišnju tradiciju nedjeljnog obiteljskog ručka, odlaska na misu te odmora za radnike u trgovinama.

"Središta gradova su opustjela jer obitelji provode svoj dan odmora u trgovačkim centrima", izjavio je zastupnik Lige Andrea Dara. Međutim, M5S i Liga ne govore kakav će utjecaj to imati na gospodarstvo. A on neće biti zanemariv, izračunala je ekonomska istraživačka skupina Istituto Cattaneo iz Bologne. Kako stoji u njihovu travanjskom izvješću, prijedlog M5S-a smanjio bi talijanski BDP za 0,5 posto, odnosno za 9,4 milijarde eura. Osim toga, broj zaposlenih smanjio bi se za 150.000 ljudi.

Sve to bi snizilo porezne prihode za dvije milijarde eura. To bi svakako potkopalo vladine proračunske projekcije koje Europska komisija, najblaže rečeno, tek tolerira nakon odluke Rima da poveća proračunski deficit radi poticanja gospodarstva. "Očito je da plan o kojem se raspravlja nije pravi način za spas trgovine. Nadam se da će prijedlog biti napušten", ocjenjuje za Bloomberg Carlo Rienzi, predsjednik udruge za zaštitu prava potrošača Codacons. 

Utiskivanje paste u tubu
Za Davidea Rossija, direktora udruge trgovaca Aires, zatvaranje trgovina nedjeljom je kao utiskivanje zubne paste nazad u tubu. "Ta je ideja protivna slobodnoj trgovina, ubija konkurenciju i u suprotnosti je s ustavnim vrijednostima", smatra Rossi. U većini europskih država trgovine rade nedjeljom, a zabrana je posljednjih godina uvedena u Mađarskoj i Poljskoj. Mađarska ju je uvela 2015., a ukinula već godinu kasnije. Poljska konzervativna vlada od prošle godine traži da trgovine budu zatvorene dvije nedjelje u mjesecu. Od iduće godine trgovine neće raditi svaku nedjelju, no ta se odluka još razmatra jer dva najveća trgovca tvrde da im zabrana šteti poslovanju. 

Izlaz iz recesije

Rast i dalje prespor
Rastom od 0,2 posto u prvom tromjesečju talijansko je gospodarstvo izašlo iz već treće recesije u posljednjih 10 godina, no rast treće ekonomije eurozone i dalje je slabiji od prosjeka. Prema podacima državnog statističkog zavoda, poticaj gospodarskom rastu dao je izvoz, dok je osobna potrošnja podbacila. Unatoč pozitivnim podacima na početku godine, talijanska ekonomija i dalje je pet posto ispod razine iz 2008. godine. Vrlo spori rast BDP-a stoga smanjuje šanse da će javni dug od 132 posto BDP-a – drugi najveći u eurozoni – uskoro početi primjetnije padati.

Komentari (9)
Pogledajte sve

baš suprotono, posudi za Flixbus i makni se nogom iz HR. Sve razvijena zemlje ne rade nedjeljom i blagdanima, u Aus. i Njemačkoj sve je zatvoreno subotu u 15 sati. U EU, NEdela i blagdani nisu rješeni, radi se u BG, RUM, Latviji i Grčkoj. To je civilizacijsko pitanje.

I dalje će netko morati slagati proizvode na police, kontrolirati plaćanje, itd……dakle trebat će i dalje radnici u tom sektoru


Razumijem poslodavce, oni bi 7/24. Ali treba vrednovat i ljudski odmor, radnik (većinom žene) imaju pravo na obiteljski život, socijalizaciju i sudjelovanje u društvu, fizičku regeneraciju… Ali političarima su vezane ruke, samo moraliziraju, a Zakon u njihovim rukama… a novinare poslodavci kupe za kavu.

Uskoro neće biti žena u trgovini. Uskoro će svaki proizvod imati kod koji će očitati sve proizvode iz košarice odjednom. Ovo im je još šansa da nešto rade.

Glupe rasprave komunističkih država ili država u problemima. Čovjek mora moći raditi u koje god vrijeme i koji god dan ili tjedan jer to je jedno od ljudskih prava. Najrazvijenije zemlje ne pričaju o takvim glupostima.

New Report

Close