Za registraciju tvrtke u RS 3 dana, u FBiH i više od 100

Autor: Poslovni dnevnik , 08. siječanj 2020. u 22:00
U proceduri registracije najviše se čeka da sudovi obave svoj dio posla oko registracije/Žarko BaŠiĆ/PIXSELL

Poduzetnici ukazuju da nova poduzeća koja brzo steknu uvjete za ulazak u PDV sustav dugo čekaju na PDV broj.

Zakonski rok za registraciju tvrtke u Republici Srpskoj je tri dana od prijema dokumentacije, ali je problem što ta procedura u Federaciji BiH traje višestruko duže, piše agencija Srna.

Vladimir Blagojević, glasnogovornik Privredne komore RS, kaže da je skraćivanje procedure, pojeftinjenje i skraćenje vremena potrebnog za registraciju tvrtke prije više godina bio jedan od zahtjeva Privredne komore.

"To je i zaživjelo u Republici Srpskoj uvođenjem jednošalterskog sustava čime je u značajnoj mjeri skraćen rok za osnivanje tvrtke. On sada po zakonu iznosi tri dana, ali iako imamo situacija da se taj rok u potpunosti ne poštuje, to je i dalje u prihvatljivim okvirima. U nizu institucija koje su nadležne za registraciju tvrtke najviše se čeka na sudove", rekao je Blagojević.  Prema njegovim riječima, vrlo je važno da se u RS ide prema dodatnom skraćenju procedure za registraciju tvrtke koje se odnosi na uvođenje elektronske registracije tvrtke.

"U FBiH se prilično kasni s nužnim procedurama, i prema dostupnim informacijama ponekad je potrebno i više od 100 dana da bi bila osnovana tvrtka. Zbog toga je BiH uvijek na začelju liste europskih zemalja. To je problem jer mnogi strani investitori kada žele ulagati u neku zemlju gledaju kakav je njen rejting na tim listama", kaže Blagojević.

Zbog toga bi, dodao je Blagojević, bilo pozitivno da se dodatno promovira sve što je urađeno u Republici Srpskoj kako bi na najbolji način bila predstavljena stranim investitorima. Prema njegovim riječima, poduzetnici su ukazivali da novoosnovane tvrtke koje brzo ostvare promet veći od 50.000 KM (oko 25.000 eura) i steknu uvjete za ulazak u PDV sustav dugo čekaju na PDV broj.

"Zbog toga je vrlo važno da sve institucije koje se nalaze u lancu poštuju zakonom predviđene rokove i u što kraćem vremenu obave svoj dio posla kako bi ovaj proces dao najbolje moguće rezultate", rekao je Blagojević.

Komentirajte prvi

New Report

Close