Xijev obračun s popularnim svinjarom pokazao što čeka preglasne poduzetnike

Autor: Tomislav Pili , 01. kolovoz 2021. u 22:00
Kineski predsjednik Xi Jinping u posljednje je vrijeme pojačao pritisak na privatni sektor/Reuters

Sun dugo godina kritizira vladu, a uhićen je zbog zahtjeva da državna tvrtka vrati seljacima zemlju oduzetu još početkom 60 godina.

Zatvorska kazna od čak 18 godina jednom od najkrupnijih poduzetnika u kineskom poljoprivrednom sektoru još je jednom pokazala kako Peking odgovara na kritike svoje politike, ako dolaze iz privatnog sektora.

Kako prenose agencije, sud u gradu Gaobeidian u provinciji Hebei prošloga je tjedna osudio 67-godišnjeg Suna Dawua na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog niza optužbi.

Naime, Suna i još 19 optuženih – članova njegove obitelji i poslovnih suradnika – tamošnje tužilaštvo teretilo je za okupljanje radi napada na državne institucije, ometanje javne uprave, “provociranje nevolja” te nezakonito zauzimanje poljoprivrednog zemljišta.

Socijalno osjetljiv

Osim što će gotovo dva desetljeća provesti iza rešetaka, Sun mora platiti i novčanu kaznu od 3,1 milijun juana (479.000 dolara). Ovaj poduzetnik vlasnik je kompanije Hebei Dawu koju je osnovao još 1985. godine. Isprva se bavio uzgojem svinja i peradi, a kompanija je s vremenom svoje poslovanje proširila i na hotelijerstvo, zdravstvo i obrazovanje.

Kako navodi Bloomberg pozivajući se na podatke korporativnog registra Qcc, Hebei Dawu jedna je od 500 najvećih kompanija u Kini i jedna od najvećih u tamošnjem poljoprivrednom sektoru s 9000 zaposlenih.

479

tisuća dolara iznosi novčana kazna koju Sun mora platiti, povrh zatvorske

K tome, Sun je i vrlo socijalno osjetljiv: gradi stanove za radnike, u gradu gdje je sjedište kompanije izgradio je kazalište i stadion, a njegova privatna bolnica pruža potpuno besplatnu skrb pacijentima.

No, osim što je socijalno osjetljiv, Sun se već godinama ne libi kritizirati vladu. Njegovi problemi započeli su još 2003. kada je osuđen na četiri godine zatvora zbog ilegalnog prikupljanja 2 milijuna dolara bez dozvole središnje banke. No, ubrzo je pomilovan.

Od tada je često javno podupirao aktiviste za zaštitu ljudskih prava, a 2019. je snažno napao vladu zbog pristupa epidemiji afričke svinjske kuge koja je devastirala kinesko svinjogojstvo.

No, sada je osuđen zbog sukoba s lokalnom državnom kompanijom oko zemljišta. Naime, Sunova je kompanija javno pozvala državno poduzeće na povratak zemljišta koje je početkom 60-ih godina oduzeto lokalnim seljacima u zamjenu za hranu tijekom višegodišnje gladi koju je izazvao “Veliki skok naprijed”.

Primjer odmazde

Kineski aktivisti za zaštitu ljudskih prava smatraju presudu Sunu primjerom odmazde zbog podrške koju im je davao. No, zapadni analitičari upozoravaju kako je ovo još jedan primjer obračuna vlasti s poduzetnicima koji nisu na liniji mišljenja predsjednika Xi Jinpinga.

Tako je u rujnu prošle godine nekretninski mogul Ren Zhiqiang također dobio 18 godina zatvora zbog financijskih malverzacija. No, uhićen je nakon što je kritizirao Xijevo upravljanje epidemijom koronavirusa.

I Wu Xiaohui, bivši predsjednik osiguravatelja Anbang, dobio je 18 godina zbog prijevare od 10 milijardi dolara. Financijaš Lai Xiaomin osuđen je u siječnju na smrt zbog primanja 277 milijuna dolara mita i bigamije.

Komentirajte prvi

New Report

Close