Xi: Kina spremna surađivati sa Sirijom i osnažiti veze

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. rujan 2023. u 21:00
FOTO: SANA/Handout via REUTERS

Kina i Sirija će unaprijediti odnose na razinu strateškog partnerstva, rečeno je nakon sastanka kineskog predsjednika Xija Jinpinga i sirijskog izoliranog predsjednika Bašara al-Asada u Hangzhouu u petak.

“Suočeni s nestabilnim i neizvjesnim međunarodnim okruženjem, Kina je spremna nastaviti raditi sa Sirijom u interesu prijateljske suradnje i zaštite poštenja i pravde u međunarodnim odnosima”, rekao je Xi, prenose kineski državni mediji.

Sirijski čelnik je u Kini kako bi okončao međunarodnu izolaciju zbog zapadnih sankcija i osnažio trgovinske veze s drugim najvećim svjetskim gospodarstvom u vrijeme kada Siriji očajnički trebaju strana ulaganja.

Asad će zajedno sa stranim dužnosnicima u subotu biti na otvaranju Azijskih igara, u najnovijem pokušaju da se vrati na globalnu scenu.

Sirija se 2022. priključila kineskoj inicijativi Pojas i put i u svibnju se vratila u Arapsku ligu.

Analitičari sumnjaju da će Asad na ovom putovanju ostvariti svoje ciljeve, jer kineski i bilo koji drugi investitori riskiraju da se nađu na udaru američkih sankcija koje omogućuju zamrzavanje imovine onih koji posluju sa Sirijom.

Komentirajte prvi

New Report

Close