WHO upozorio da možda nikada neće biti “čudotvornog rješenja” za covid-19, a ovo je glavni problem

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. kolovoz 2020. u 14:56
Foto: REUTERS/Bing Guan/File Photo

Mike Ryan je istaknuo da se zemlje s velikom stopom prijenosa bolesti, uključujući Brazil i Indiju, moraju pripremiti za veliku bitku te da je put dug i zahtjeva nepokolebljivu predanost.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je upozorila da, usprkos velikim nadama u pronalazak cjepiva, možda nikada neće biti “čudotvornog rješenja” za covid-19 te da će povratak u normalu biti dug.

Više od 18,1 milijuna ljudi diljem svijeta zaraženo je novim koronavirusom, a gotovo 700.000 je umrlo.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus i voditelj odjela za izvanredna stanja Mike Ryan inzistiraju da države strogo provode epidemiološke mjere poput nošenja maski, socijalne distance, pranja ruku i testiranja.

“Poruka ljudima i vladama je jasna: Učinite sve to”, kazao je Tedros na virtualnoj konferenciji za mediji u sjedištu UN-a u Ženevi.

Maske za lice, poručio je, trebale bi postati simbol solidarnosti diljem svijeta.

“Veći broj cjepiva je u trećoj fazi kliničkih ispitivanja i svi se nadamo da ćemo imati više učinkovitih vrsta cjepiva koja bi pomogla u sprečavanju zaraze. Međutim, za sada nema čudotvornog rješenja i možda ga nikada ni neće biti”, rekao je Tedros.

Priznao je da postoji bojazan da nećemo imati cjepivo koje je učinkovito, ili će zaštita od bolesti biti samo kratkotrajna i ništa više, ali da to nećemo znati sve dok ne završe klinička ispitivanja.

Mike Ryan je istaknuo da se zemlje s velikom stopom prijenosa bolesti, uključujući Brazil i Indiju, moraju pripremiti za veliku bitku te da je put dug i zahtjeva nepokolebljivu predanost.

Majke trebaju dojiti bez obzira na zarazu

Na istoj konferenciji Ghebreyesus je naglasio da majke trebaju dojiti svoje bebe i u slučaju da su zaražene koronavirusom, jer koristi nadmašuju rizike infekcije.

“WHO preporučuje da se majke sa sumnjom ili s potvrđenim covidom-19 ohrabruje na isti način na koji i sve druge da započnu ili nastave s dojenjem”, rekao je Ghebreyesus.

Dok svijet obilježava tjedan svijesti o važnosti dojenja, Tedros je kazao da “brojne prednosti dojenja za dojenčad i djecu značajno premašuju potencijalni rizik infekcije”.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close