Wesley Clark ulaže u veliko plinsko skladište u Albaniji

Autor: Poslovni dnevnik , 20. srpanj 2014. u 22:00
Skladište plina nalazit će se u blizini Drača

Među potencijalnim investitorima i general Clark, bivši zapovjednik NATO-a u Europi, koji je danas povezan s nizom kanadskih i američkih energetskih tvrtki.

Vojin Lazarević, vlasnik beogradske Rudnap grupe i jedan od najvećih regionalnih trgovaca električnom energijom i poduzetnik Damir Fazlić, koji je ranije bio Lazarevićev osobni savjetnik, preko mreže tajanstvenih off-shore kompanija pokušavaju Albaniju pretvoriti u centar za skladištenje plina iz škriljevca iz Amerike, piše Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

BIRN doznaje da je kontroverzni dvojac, poznat iz mnogih afera u nekoliko zemalja regije, uložio dodatnih 30 milijuna eura u lokaciju u Porto Romanu u blizini Drača. Trenutno traže investitore za izgradnju velikog naftnog terminala i skladišta za plin iz škriljevca iz SAD-a. Fazlić je izjavio za BIRN da je među potencijalnim ulagačima i Wesley Clark, bivši zapovjednik NATO-a u Europi, koji je povezan s nizom kanadskih i američkih energetskih tvrtki."Druga stvar koju želim napraviti je izgraditi u Albaniji centar za ukapljeni prirodni plin iz Amerike", rekao je Fazlić za BIRN i dodao "da se pregovara s nekoliko potencijalnih partnera iz SAD-a, zato što sada u SAD i svuda u svijetu sve ovisi o politici".

 

30milijuna

eura uložili su Lazarević i Fazlić u Albaniji

"Politički, oni bi voljeli biti prisutni na tom tržištu, kako Rusija ne bi imala veliki utjecaj," rekao je Fazlić i dodao da je pričao s Clarkom, koji je utjecaja u Tirani i Prištini zbog visoke dužnosti koju je svojevremeno obnašao u NATO-u, "odnosno uloge u odbrani Albanaca tijekom sukoba na Kosovu, ali i zato što je u upravnom odboru jedne od kompanija koja bi mogla sudjelovati u poslu". Istraga albanskog tužiteljstva pokrenuta 2008. godine protiv Fazlića, zbog sumnje da je bio umiješan u pranje milijuna eura kroz niz sumnjivih kupoprodaja zemljišta, uz posredovanje kćeri tadašnjeg albanskog premijera Salija Berishe, prekinuta je jer albanski istražitelji nisu uspjeli razmrsit mrežu mutnih off-shore kompanija preko kojih je dolazio novac.

Uspjeli su, ipak, ući u trag 2,5 milijuna eura koji su prebačeni na Fazlićev račun radi kupnje zemljišta u Albaniji za off-shore kompaniju Vojina Lazarevića.Prema pisanju Monitora Vojin Lazarević je tvrtku Pima u Kotoru osnovao 1991., da bi sljedeće godine, nakon uvođenja međunarodnih sankcija počeo uvoz nafte i benzina. Lazarević je u Crnoj Gori bio savezni i republički zastupnik NS-a, a kasnije ministar bez portfelja u vladi. S Vukom Hamovićem, poznatim srpskim veletrgovcem električnom energijom tada je započeo suradnju koja je potrajala do današnjih dana, kada obojici u Srbiji prijeti istraga zbog manipulacija cijenom struje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close