Vojvođanski ratari protiv ustupanja zemlje Arapima

Autor: Poslovni dnevnik , 20. kolovoz 2014. u 22:00
Saša Radulović, bivši ministar, tvrdi da je ugovor s Arapima nezakonit

U vladi Srbije tvrde da je ugovor s kompanijom iz Emirata dobar jer zakupljenu zemlju nitko nije obrađivao, a njive su ostajale prazne.

Srpska vlada i kompanija Al-Rawafed iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) potpisali su ugovor o zakupu 10.000 hektara zemlje na 30 godina, ali poljoprivrednici iz Kule u Vojvodini kažu da bi i oni pristali na takav dogovor da im je on bio ponuđen.

Investitor iz UAE-a treba ulažiti 5,9 milijuna eura odmah te kasnije još 140 milijuna eura, dok poslovne odluke ne smije donositi bez suglasnosti Srbije.Živko Pejin, jedan od nezadovoljnih ratara iz Kule obrađuje državnu zemlju koju dobija na licitacijama, te se protivi ustupanju zemlje stranim kompanijama i pita zašto država domaćim farmerima ne ponudi iste uvjete za zakup zemljišta, navodi Al Jazeera Balkans."I ja, ali i sigurno 95 posto drugih poljoprivrednika uzeli bi sigurno zemlju na 20 do 25 godina i investirali jednako kao i Arapi", kaže Pejin.

 

250eura

po hektaru plaćat će Arapi godišnji zakup zemlje, dok su domaći ratari plaćali 400 eura

U vladi Vojvodine kažu da su domaći poljoprivrednici zakup plaćali oko 400 eura po hektaru godišnje, a Arapima je zbog dužine zakupa omogućen veliki popust, pa će oni tu zemlju plaćati najviše 250 eura po hektaru godišnje."Držimo da poljoprivrednici u Vojvodini ne mogu biti poljoprivrednici drugog reda i da, ako će se već državno zemljište dati u zakup tada ga treba davati u skladu s tržišnim uvjetima", kaže Branislav Bugarski, pokrajinski tajnik za poljoprivredu. Vlasti u Srbiji, međutim, tvrde da je do davanja u zakup zemljišta arapskim ulagačima došlo poslije loših privatizacija četiri vojvođanska poljoprivredna poduzeća. U vladi Srbije kažu da je ugovor s kompanijom iz Emirata dobar po Srbiju jer zakupljenu zemlju nitko nije obrađivao, a njive su ostajale prazne.

Skupština Srbije je u ožujku 2013. godine ratificirala Sporazum o suradnji između Srbije i UAE-a, koji se odnosi na gospodarsku suradnju, što obuhvaća i suradnju u području poljoprivrede, kao i vojnu suradnju. No, Saša Radulović, bivši srpski ministar gospodarstva, koji danas vodi vanparlamentarni pokret Dosta je bilo, kaže da prodaja kompanija u restrukturiranju nije moguća jer jer je to protivno Zakonu o privatizaciji."Krši se Zakon o privatizaciji. Usto, izdaje se u zakup poljoprivredno zemljište koje po Zakonu o poljoprivrednom zemljištu nije moguće izdavati nikome, osim lokalnim poljoprivrednicima", ističe Radulović. 

Privatizacija

Nude i poljoprivredne tvrtke

Među ukupno 37 poljoprivrednih poduzeća na popisu 502 srpske kompanije koje će se privatizirati nalazi se 21 poljoprivredna tvrtka iz Vojvodine. Na tom popisu su Graničar i Omoljica iz Gakova, Agrobačka iz Bača, Dolovo, Doža Đerđ iz Bačke Topole, Aleksa Šantić, Ratarstvo Tovarnik iz Šida, Branko Gledja iz Banatskog Višnjićeva, Nova obnova iz Samoša i druge tvrtke.  

Komentirajte prvi

New Report

Close