Vodstvo proeuropskog Macrona oduševilo burze

Autor: Tomislav Pili , 24. travanj 2017. u 22:00
Ankete i dalje najviše šanse u drugom krugu daju bivšem ministru gospodarstva/REUTERS

Uz skok tečaja eura prema dolaru na najvišu razinu u mjesec dana, indeks CAC 40 jurnuo je 4,3 posto.

Financijska tržišta pozdravila su u ponedjeljak ishod prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj koji su, očekivano, donijeli prolaz u drugi krug favoritima, Emmanuelu Macronu i Marine Le Pen.

Gotovo potpuni rezultati pokazali su da je neovisni kandidat i nekadašnji ministar gospodarstva dobio 23,82 posto dok je liderica krajnje desne Nacionalne fronte osvojila 21,58 posto.

Vatromet optimizma
Predizborne ankete i dalje najviše šanse za osvajanje predsjedničkog mandata daju Macronu. Objavljeni rezultati bili su okidač za vatromet optimizma na financijskim tržištima. Tečaj eura prema dolaru skočio je na najvišu razinu u posljednjim mjesec dana i njime se trgovalo iznad 1,09 dolara dok je indeks Pariške burze CAC 40 jurnuo oko podneva 4,3 posto na najvišu razinu u devet godina.

Optimizam se prelio i na ostala europska tržišta, a valja spomenuti njemački DAX koji je prijepodne dosegnuo rekordnu vrijednost. Kako prenosi Bloomberg, analitičar Citigroupa Jonathan Stubbs u bilješci klijentima navodi kako bi niži politički rizik i smanjenje razlike u prinosu između francuskih i njemačkih obveznica koje se uzimaju kao mjerilo trebao dovesti do kratkoročnog skoka vrijednosti dionica francuskih banaka od barem 10 posto. 

Poticaj za banke
No, smanjenje mogućnosti izlaska Francuske iz eurozone što zagovara Le Pen pozitivno će se odraziti i na šire investicije kompanija i pojedinaca, ocjenjuje Stubbs.

Citigroup ocjenjuje da će sada međunarodni ulagači, prvenstveno američki, opet više kupovati europske dionice. S druge strane, Richard Turnill, analitičar BlackRocka – najvećeg investicijskog fonda na svijetu – smatra kako će Macron, ako postane sljedeći francuski predsjednik, imati problema s provođenjem svojeg proeuropskog i propoduzetničkog programa ako lipanjski parlamentarni izbori ne iznjedre jasnu većinu. Analitičar Bruno Colmant smatra kako će ključ Macronova predsjedničkog uspjeha biti obnova dijaloga na liniji Pariz-Berlin. 

Komentirajte prvi

New Report

Close