Vlasnici diskoteka tuže državu zbog novog zatvaranja

Autor: Tomislav Pili , 18. kolovoz 2020. u 13:27
Foto: SHUTTERSTOCK

Strukovno udruženje najavilo je da će na sudu pokušati osporiti vladinu odluku o prestanku rada, a od države traže financijsku pomoć.

Španjolske vlasti počet će ovoga tjedna zatvarati dvadesetak tisuća diskoteka širom zemlje koja su postala žarišta širenja koronavirusa.

Međutim, odluku koja je dodatni udar na tamošnju turističku industriju – lani vrijednu 175 milijardi eura – nije najbolje primila udruga noćnih klubova koja najavljuje da će tužiti vladu.

Kako piše Bloomberg, od čuvene meke noćnog života, Ibize, pa do popularnih klubova u prijestolnici Madridu više od 25.000 diskoteka i klubova bili su zatvoreni do početka lipnja tijekom jednog od najstrožih zatvaranja u Europi zbog suzbijanja koronavirusa.

Eksperiment pred slomom

No, sedmotjedni eksperiment španjolske vlade s ponovnim otvaranjem čuvenog noćnog života s namjerom da se pomogne hotelijerima i ugostiteljima našao se pred slomom nakon objave ministarstva zdravstva da su diskoteke postale glavni generatori novih slučajeva zaraze.

Samo tijekom prošlog tjedna Španjolska je zabilježila više od 27.000 novih slučajeva. No, javnozdravstvene vlasti mnogo više brine brzina širenja zaraze. U protekla dva tjedna Španjolska je imala 116 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, prema podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti. Istovremeno je Francuska imala 41 slučaj, a Italija svega 9,3.

No, vlasnici diskoteka ne mire se s već drugim zatvaranjem ove godine. Predsjednik udruge „Španjolska noću“ Ramon Mas kaže da će ta skupina na sudu pokušati osporiti vladinu odluku.

„Umjesto zatvaranja, sektor treba financijsko spašavanje“, kaže Mas. „To će nas uništiti“, ocjenjuje Antonio Gomez, vlasnik madridske turističke agencije SpainTOP koja organizira specijalizirana putovanja za strane turiste.

„Turisti više ne dolaze u Španjolsku samo zbog mora i sunca – zbog toga odlaze na Cipar. Ovdje više dolaze zbog gastronomije i noćnog života“, tvrdi Gomez.

Zbog skoka broja oboljelih Nizozemska je tijekom vikenda tri španjolske regije – uključujući Madrid i Balearske otoke – te tri provincije stavila u „narančastu“ skupinu. To znači da se Nizozemcima ne preporučaju putovanja u ta područja bez prijeke potrebe, a po povratku iz tih regija moraju u dvotjednu samoizolaciju.

K tome, najveći svjetski turistički operater, TUI, suspendirao je putovanja u Španjolsku iz Njemačke i Velike Britanije nakon što su vlade tih država izdale slično upozorenje svojim građanima.

Povratak u ‘narančasto’

Španjolska nije usamljena u ponovnom zatvaranju noćnih klubova. Prema pisanju nedjeljnog izdanja lista Corriere della Sera, i talijanska vlada jučer je naredila zatvaranje diskoteka najranije do početka rujna. K tome, u javnim prostorima obvezno je nošenje maske od 18 sati do 6 ujutro.

Nova pravila o suzbijanju zaraze mora implementirati 17 španjolskih regionalnih vlasti, pa ostaje za vidjeti koliko će brzo stupiti na snagu. Među novim je mjerama i zabrana posluživanja gostiju u restoranima poslije ponoći, a u 1 ujutro se zatvaraju.

„Ove mjere pogađaju samu suštinu Španjolske, odnosno njezin imidž. Saint-Tropez ima također prekrasne plaže i gastronomiju, ali je u 2 ujutro mrtav, dok se u Španjolskoj u to vrijeme život i dalje odvija“, naglašava Antonio Gomez.

Komentirajte prvi

New Report

Close