Super bonus onima koji prijeđu s gotovinskog na kartično plaćanje

Autor: Tomislav Pili , 17. listopad 2019. u 10:52
Siva ekonomija u Italiji vrijedi 211 milijardi eura ili 12,1 posto BDP-a/REUTERS

Vlasti će organizirati lutriju, a izvučeni račun donosi neoporezivu novčanu nagradu. K tome, snižava se i prag dopuštenog plaćanja gotovinom na 2000 eura.

Talijanska vlada u ranim jutarnjim satima u srijedu usuglasila se oko prijedloga proračuna za iduću godinu koji donosi porezne olakšice srednjoj klasi, ali i mjere za borbu protiv poreznih utaja.

Oko nacrta proračuna složila su se oba koalicijska partnera, antisistemski Pokret 5 zvijezda te Demokratska stranka koja zauzima lijevi centar u tamošnjem političkom spektru. Nacrt predviđa da će deficiti 2020. ostati na 2,2 posto BDP-a, već treću godinu zaredom. Međutim, strukturni deficit – koji isključuje efekte fluktuacija ekonomskog rasta – porast će za 0,1 posto, nasuprot srpanjskom obećanju Rima da će ga sniziti za 0,6 posto.

Vlada u Rimu odlučila se odreći tri milijarde eura proračunskih prihoda uvođenjem olakšica srednjoj klasi. Odustalo se i od povećanja poreza na dodanu vrijednost koji je trebao riznici donijeti dodatnih 23 milijarde eura, a na snagu je trebao stupiti u siječnju. Koalicija se pribojava da bi povećanje PDV-a gurnulo talijansku ekonomiju – već ionaku stagnirajuću – u recesiju.

S obzirom da najnovije procjene govore kako je siva ekonomija u Italiji vrijedna 211 milijardi eura što je jednako 12,1 posto vrijednosti BDP-a, vlada je odlučila zahvatiti barem djelić tog "kolača". Naime, uvode se mjere koje bi trebale potaknuti plaćanje karticama umjesto gotovinom. Kako tvrdi Reuters koji je imao uvid u nacrt proračuna, prag dopuštenog plaćanja gotovinom snižava se sa 3000 na 2000 eura. Očekuje se da će od 2022. kod talijanskih trgovaca biti moguće platiti u gotovini samo račun od najviše 1000 eura.

Osim toga, vlada će Talijane potaknuti na češće uzimanje računa. Organizirat će se, naime, lutrija, a dobitnik čiji račun bude izvučen dobit će neoporezivu novčanu nagradu. Iako je vlada ranije računala da će suzbijanjem poreznih utaja prikupiti sedam milijardi eura, ministar gospodarstva Roberto Gualtieri sada računa na tri milijarde eura. Proračunske prihode trebao bi za 600 milijuna eura ojačati i novi "web porez" od tri posto. Plaćat će ga kompanije s globalnim prihodima većima od 750 milijuna eura te digitalnim prihodima u Italiji od barem 5,5 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close