Vitezovi templari ilegalno izvozili i kopali željeznu rudaču

Autor: Tomislav Oharek , 06. ožujak 2014. u 22:01
Neutaživa je kineska glad za željezom/FOTOLIA

Meksički mafijaši lani iskopali 272.000 tona željezne rudače, 44% ukupne proizvodnje u Meksiku.

Meksičke snage sigurnosti pokrenule su ovog tjedna veliku akciju suzbijanja ilegalnog izvoza željezne rudače iz te zemlje u Kinu.

Glavna meta vlasti je narkokartel Vitezova templara čiji je 'izvoz' željezne rudače prošle godine porastao na gotovo 272.200 tona, odnosno 44 posto ukupne proizvodnje te sirovine u Meksiku. Kako poručuju vladini dužnosnici posao sa ilegalnim rudarenjem i izvozom je za ovaj kartel, koji operira u zapadnoj meksičkoj državi Michoacán, postao unosniji od narkotika.

 

15,4milijuna

dolara tržišna je vrijednost rudače koju su zaplijenili Meksikanci

Palo 119.000 tona rudače
Tako je u raciji u ponedjeljak zapljenjeno, piše The Financial Times, 119.000 tona rudače, procijenjene vrijednosti 15,4 milijuna dolara, kao i 124 komada teških strojeva kojima su je Vitezovi templari vadili, a vlasti vjeruju kako su ovim potezom zadali ozbiljan udarac narkokartelu. Inače, Michoacán je najvći proizvođač željezne rudače u Meksiku i u toj državi ima oko 900 rudnika te sirovine. Vladini dužnosnici ističu kako je u toj akciji zatvoreno i 11 postrojenja za preradu željezne rudače koja je tamo čekala izvoz, a zatekli su i šest kineskih državljana koji su tamo radili, a koji će biti protjerani. Ta su postrojenja služila kartelu za legalizaciju protuzakonito iskopane rudače, odnosno njezinog izvoza. 

Kineska igra
Iz vlade su poručili kako nakon ove akcije Vitezovi templari zapravo više ne postoje, jer nemaju više sredstva za provođenje svojih operacija. No dodao je kako se pojavljuje mnogo novih kartela. On također nije mogao potvrditi da je Nazario Moreno, za čiji kartel Familia Michoacana se smatra da ima glavnu riječ u Vitezovima templarima mrtav, unatoč tome što su ranije vlasti tvrdile da je ubijen 2010. godine. Izvoz željezne rude van uobičajenih poslovnih kanala nije problem samo u Meksiku, a kako piše Bloomberg predvodnici u tome su Peru i Iran. Takva raširena praksa rezultira zagušenjima na tržištu vrijednom 159 milijardi dolara. Primjerice kineski Shougang i honkonški CAA Resources kompanije su koje šire svoje rudnike u tim zemljama i koje hrane sirovinama kineske čeličane. Izvoz iz tih država dobavljača, nazvanih EM6, prošle je godine porastao za 30 posto, što je, prema podacima Goldman Sachs Groupa, lani najveći zabilježen rast nakon Australije.

 

116dolara

trenutna je vrijednost tone željezne rudače na svjetskim tržištima

"Tjedno imam barem 20 upita za isporuku 100.000 tisuća ili više tona godišnje za jednogodišnje, petogodišnje ili šestgodišnje ugovore. Najviše upita dolazi iz Kine, no u posljednje vrijeme ih je sve više i iz Kine", rekao je za Bloomberg Phillip Thomas, predsjednik AussieMex SA de CV-a koji upravlja rudnikom Manto u Meksiku.Kina, najveći svjetski uvoznik željezne rudače,  je proteklih desetak godina predano radila na tome da pronađe alternativne dobavljače kako bi se otela stisku tri najveće svjetske kompanije, a koje predvodi brazilski Vale s gotovo dvije trećine svjetskog izvoza te sirovine. Shougang je tako u rudnike u Peruu uložio 1,2 milijarde dolara, a nove vjetrove prepoznale su i kompanije sa Zapada pa je Arcelor Mittal, najveći svjetski proizvođač čelika kupio tri rudnika željeza u Meksiku. Inače uz Meksiko, Iran i Peru skupinu EM6 država čine još Čile, Indonezija i Malezija. Upravo u Maleziji je CAA Resources prošle godine proizveo 1,2 milijuna tona željezne rudače, a novi Ibam projekt mogao bi godišnji output te sirovine povećati na vrtoglavih 10 milijuna tona, pohvalio se predsjednik Uprave CAA Resourcesa Jang Li.

Ukrotili tržište
Kineska nastojanja su, čini se urodila plodom i uspjeli su bar kratkoročno, slomiti dominaciju velikih rudarskih kompanija. Prošlog mjeseca se BHP Billiton, najveća svjetska rudarska kompanija, prognozama pridružio Rio Tintu koji očekuje pad cijena željezne rudače kod velikih proizvođača u Australiji i Brazilu, nakon što su utukli milijarde u proširenje proizvodnje namijenjene primarno kineskom tržištu. UBS pak prognozira kako će se već ove godine na globalnom tržištu pojaviti višak željezne rudače od 90 milijuna tona, uz očekivani rast tržišta od 12 posto na 1347 milijardi tona. Cijena željezne rudače na robnim burzama pala je na 116,7 dolara za tonu, sa prošlogodišnjih 135 dolara, a nalitičari Bloomberga očekuju kako će se taj trend, unatoč očekivanom rastu potražnje i zahvaljujući uspjeloj kineskoj taktici nastaviti sve do 2017. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close