Vijeće Europe: Mjere štednje narušile su ljudska prava

Autor: Poslovni.hr , 07. prosinac 2013. u 15:49
Thinkstock

U dokumentu se naglašava da je socijalna potrošnja bila primarna meta programa štednje u brojnim europskim zemljama

Ono što je počelo kao krah globalnog financijskog sustava 2008. godine, danas se pretvorilo u novu političku realnost mjera štednje koje prijete više od šest desetljeća staroj socijalnoj solidarnosti i zaštiti  ljudskih prava u Europi, navodi se u izvješću Vijeća Europe "Očuvanje ljudskih prava u vrijeme ekonomske krize".

Mjere štednje smanjile su ljudska prava u ključnim područjima širom Europe, zabrinuto je Vijeće Europe, koje upozorava da su vlade sasvim zanemarile pitanje ljudskih prava u svojim programima štednje. U dokumentu se naglašava da je socijalna potrošnja bila primarna meta programa štednje u brojnim europskim zemljama, što se očitovalo u smanjenju plaća, rezanju potrošnje za obrazovanje, zdravstvo, radnika u javnom sektoru, racionalizaciji socijalne sigurnosti te ukidanju ili smanjenju subvencija za gorivo, poljoprivredu, hranu te strože uvjete dobijanja brojnih socijalnih beneficija.

"Mnoge zemlje zaboravile su na svoje obveze čuvanja ljudskih prava, posebice ekonomskih i socijalnih prava ", kazao je Nils Muižnieks, povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe. Otkako su uvedene mjere štednje pod strogim nadzorom i uvjetima međunarodne zajednice, beskućništvo se povećalo u 15 od 21 zemlje, posebice u Grčkoj, Irskoj, Italiji, Portugalu, Španjolskoj i Velikoj Britaniji. Ističe se da je stasala nova grupa beskućnika, a posebno su ugroženi imigranti, mladi ljudi, žene i obitelji. Uvjet Europske komisije, Europske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda Grčkoj da ne smije na zdravstvo trošiti više od 6 posto BDP-a imat će dugoročne posljedice na javno zdravlje, kaže se u dokumentu. Također se navodi da su vlade zanemarile socijalni dijalog te da koriste pretjeranu silu protiv ljudi koji demonstriraju protiv mjera.

Pri tome je došlo i do narušavanja medijskih sloboda jer su privatni i jav ni mediji smanjili broj zaposlenih i plaće, što ugrožava temelje demokracije. Eurostat je u isto vrijeme objavio godišnji dokument koji pokazuje da se socijalna situacija u EU pogoršala u odnosu na 2011. godinu. Siromaštvo prijeti 124,5 milijuna ljudi, što je gotovo četvrtina ukupnog stanovništva Unije.

Komentirajte prvi

New Report

Close