VIDEO: Susjedna država do kraja mjeseca ostaje bez maslinovog ulja, nakon mraza drveće napao i strani patogen

Autor: Poslovni.hr , 13. ožujak 2019. u 12:47
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Očekuje se da će cijene podivljati jer je budućnost mediteranskog maslinarstva sve upitnija zbog klimatskih promjena.

Klimatske promjene odnose prve žrtve u Europi, hoće li se i Hrvatskoj dogoditi sličan scenarij? Ovaj petak učenici diljem svijeta, pa i u Hrvatskoj, prosvjedovat će protiv utjecaja industrije na klimu.

Tržište bez ulja, maslinari bez novca

Tisućama godina masline su održavale gospodarstvo regije Puglia u Italiji. U njoj se proizvodilo čak 40 posto maslinovog ulja u zemlji. Nakon prošlogodišnjeg mraza koji je devastirao maslinarstvo sada i prekooceanski patogen iz Novog Svijeta prijeti uništiti drveće maslina i oduzeti maslinarima sredstva za život.

Iako su pokrenuti napori da se zaustavi širenje xylella fastidiosa, patogena koji ubija milijune stabla maslina, procjenjuje se da će do idućeg mjeseca Italija ostati bez maslinovog ulja, analizirao je britanski The Times.

Upozorenje je izdao Coldiretti, talijanski poljodjelski lobi, u kojem se navodi da je prošle jeseni berba maslina u zemlji pala za 57 posto, na 185 tisuća tona, što je najmanje u zadnjih 25 godina.

Prema izračunima, proizvedeno maslinovo ulje biti će dostatno za talijanske potrošače samo četiri mjeseca ove godine.

"Riskiramo da izgubimo priliku zauvijek za konzumaciju talijanskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, što će imati katastrofalne učinke na gospodarstvo, radna mjesta, zdravlje i krajolik", navodi se u izvješću.

Klimatolozi bezuspješno upozoravali

Šteta za proizvođače za sada se neslužbeno procjenjuje na milijardu eura.

Dogodilo se upravo ono na što su klimatolozi upozoravali niz godina. Cijeli Mediteran je zahvatilo niz vremenskih nepogoda – suše, mrazovi, neuobičajeno visoke temperature ljeti, a preniske u neočekivanim dijelovima godine.

Promjene u vremenu su narušile otpornost stabala maslina koje su zbog toga postala i izloženija bolestima, kao što je spomenuti patogen.

U petak prosvjed

Zbog sve većih klimatskih promjena školarci diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, odlučili su u petak, umjesto na nastavu, otići na prosvjed.

Zagrebački, splitski i pulski učenici organizirali su prosvjed u svojim gradovima.

Time su se uključili u globalan prosvjed u preko 800 gradova svijeta.

School Strike 4 Climate globalni je pokret učenika koji je pokrenula 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg. Cilj učenika je istaknuti da ne žele ići u školu jer smatraju da nema smisla učiti ako nema budućnosti gdje će to znanje moći i primijeniti.

U Zagrebu će se učenici okupiti na Europskom trgu u 12.30 sati nakon čega će krenuti povorkom do Markovog trga.

Komentirajte prvi

New Report

Close