Hrvatima omiljeni grad za jednodnevne izlete iduće će godine naplaćivati ulaznicu

Autor: Tomislav Pili , 31. kolovoz 2021. u 06:31
FOTO: Pixabay

Jednodnevni turisti morat će rezervirati dolazak u grad i platiti naknadu ako neće prenoćiti.

Venecijanske vlasti od iduće turističke sezone namjeravaju uvesti naplatu naknade posjetiteljima koji žele provesti samo jedan dan u drevnom gradu na vodi.

Venecija polako podvlači crtu pod već drugu pandemijsku turističku sezonu s manjim brojem gostiju i nižim prihodima, no grad razmatra kako u budućnosti upravljati jednom od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu, piše Bloomberg.

Bez rijeka turista

Ako zažive zamisli lokalnih vlasti, postpandemijske turističke sezone više neće uključivati rijeke turista u prezagušenim uličicama.

Naime, Venecijanci su se još godinama prije pandemije žalili na veliki broj jednodnevnih turista koji su glavni razlog gužvi, a istovremeno malo troše i uteg su ekološkim problemima lagune. Sada, nakon dvije pandemijske sezone, lokalni se dužnosnici nadaju da su Venecijanci spremni za radikalan zaokret u promišljanju turizma u gradu koji ove godine slavi 1600. rođendan.

Od iduće godine Venecija će uvesti sustav rezervacija dolazaka temeljen na plaćanju naknade za sve turiste koji ne namjeravaju prenoćiti.

1,5

milijardi eura uprihodila je Venecija od turizma 2019. godine

Kreatori plana tvrde kako će prikupljanje podataka o turistima omogućiti gradskim vlastima bolje upravljanje razdobljima velike posjećenosti, kao tijekom karnevala. Tako bi se mogao poboljšati rad niza gradskih službi, od javnog prijevoza do nazočnosti policije.

Naime, Venecija već prikuplja podatke o broju turista u takozvanoj “pametnoj sobi” čije je opremanje dijelom financirano novcem iz Europske unije. Pomoću sustava nadzornih kamera i podataka o GPS signalu s mobitela, gradske vlasti u svakom trenutku znaju u kojem su dijelu grada gužve.

Sustav čak omogućava klasificiranje turista po nacionalnosti te praćenje njihova kretanja po turističkim atrakcijama.

“Dodavanje rezervacijskog sustava dat će nam unaprijed potpuna saznanja o dolascima i sukladno tome pomoći će nam u organizaciji”, ističe Simone Venturini, gradski vijećnik zadužen za upravljanje turističkim dolascima.

No, gradska oporba smatra kako ta ideja neće lako zaživjeti. Marco Gasparinetti, oporbeni gradski vijećnik protivi se ideji administracije gradonačelnika Luigija Brugnara i smatra da mjeru naplate ulaska u grad neće odobriti Europska komisija.

Represivna mjera

“Diskriminatorno je naplaćivati naknadu turistima zato jer dolaze iz inozemstva”, kaže Gasparinetti. Naime, mnoštvo stranih turista dolazi u jednodnevni izlet u Veneciju, ali isto tako dolazi i stanovnici regije Veneto koja okružuje Veneciju.

“To je represivna mjera prema turistima koji noće u hotelima, ali izvan grada”, dodaje taj gradski vijećnik. Simone Venturini uzvraća kako cilj mjere nije prikupljanje dodatnog prihoda, a u posezoni bi naknada mogla biti i jeftinija.

Venecija je 2019. od turizma zaradila 1,5 milijardi eura, od čega trećinu od jednodnevnih turista. Takvi gosti sada čine 70 posto posjetitelja. Daniele Minotto, potpredsjednik gradske udruge hotelijera, kaže kako se čini paradoksnim govoriti o smanjivanju broja posjetitelja nakon dvije pandemijske sezone.

“Međutim, Venecija nije Disneyland, trebamo neka ograničenja pristupa i određeni doprinos od jednodnevnog turizma”, kaže Minotto.

S druge strane, samim se turistima ideja naplate ne čini problematičnom, ako naknada neće biti visoka, a rezervacija jednostavna i brza.

Komentirajte prvi

New Report

Close