Uznemirujući zaključak WHO-a: Wuhanu je u prosincu 2019. bilo više od deset sojeva virusa

Autor: Poslovni.hr , 15. veljača 2021. u 10:22
Foto: Reuters

Peter Ben Embarek, koji je vodio misiju, u Švicarskoj je potvrdio da su otkrili znakove da je izbijanje epidemije bilo puno šire u Wuhanu u prosincu 2019. nego što se ranije mislilo.

Street Journal je objavio kako su kineske vlasti odbile dati podatke o ranim slučajevima covida-19 na što je reagirala Bijela kuća i pozvala u subotu Kinu da stavi na raspolaganje podatke iz prvih dana izbijanja covida-19 navodeći da je “duboko zabrinuta” zbog načina na koji su prezentirani prvi nalazi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o podrijetlu koronavirusa. Na što je odgovorila kineska ambasada u Washingtonu: “SAD su nanijele štetu multilateralnoj suradnji i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji posljednjih godina i ne bi smjele “upirati prstom” u Kinu i druge zemlje koje su podržale WHO tijekom pandemije covida-19″.

Kako piše Jutarnji list, tijekom boravka u Kini, misija WHO-a je objavila da je glavna “zagonetka“ covida-19 u tome što prvi asimptomatski pacijenti nisu znali da nose virus. “Naivno je misliti da ćemo doći do nultog zaraženog“, kazao je Dominic Dwyer, mikrobiolog i stručnjak za zarazne bolesti, član misije. Rani slučajevi su zabilježeni u studenom 2019. godine, no najvažnije je ono što se dogodilo nedugo prije toga, rekao je. Dwyer se slaže s Peterom Daszakom, zoologom i stručnjakom za životinjske bolesti, također članom tima, koji naglašava da će biti jako teško shvatiti porijeklo koronavirusa. “Čak i kod SARS-a i ebole imamo neke dobre ideje, no nitko nije siguran“, rekao je Daszak Reutersu. “Kod HIV-a ne znamo točne okolnosti“.

Istražitelji su posjetili bolnice, istraživačke centre i tržnicu s morskom hranom gdje je zabilježen prvi slučaj, no njihovi kontakti u Wuhanu ograničeni su na posjete koje su organizirali kineski domaćini.

Peter Ben Embarek, koji je vodio misiju, u Švicarskoj je potvrdio da su otkrili znakove da je izbijanje epidemije bilo puno šire u Wuhanu u prosincu 2019. nego što se ranije mislilo. Posebno je uznemirujuća njegova izjava da su, po prvi put, utvrdili da je u Wuhanu u prosincu 2019. godine bilo više od deset sojeva virusa.

Komentirajte prvi

New Report

Close