Uvoz zaustavio flaširanje vode u cijeloj Crnoj Gori

Autor: Poslovni dnevnik , 23. lipanj 2016. u 15:55
Vlasnici punionica vode traže pomoć države/Fotolia

Vla­sni­ci crnogorskih tvornica vode glav­ni pro­blem vi­de u ugo­sti­telj­skom i tr­go­vač­kom sek­to­ru koji zanemaruju do­ma­će proizvode.

Od se­dam punionica vo­de, ko­li­ko ih je ukup­no u Cr­noj Go­ri, tre­nut­no se u nijednoj ne pro­iz­vod­i. Tvornice vo­da Water Group – Su­za, Li­po­vo – Aqua Mon­ta, Gor­ska i Aqua Bianca ko­ri­ste iz­vo­re s pod­ruč­ja ko­la­šin­ske op­ći­ne, Vo­da Di­va – Eco-Per smještena je u Šav­ni­ku, tvornica Bož­ja vo­da – Monte Minerale fla­ši­ra bu­nar­sku vo­du, dok Bje­la­si­ca Ra­da u Bi­je­lom Po­lju je­di­na fla­ši­ra ga­zi­ra­nu vo­du.

Te su tvornice go­di­šnje u pro­sje­ku pro­iz­vo­di­le oko 20 mi­li­juna li­ta­ra vo­de, a najviša pro­iz­vod­nja ostva­re­na je 2014. go­di­ne, ka­da je pro­iz­ve­de­no gotovo 25 mi­lijuna li­ta­ra vo­de. S druge strane, ukup­ni ka­pa­ci­tet iz­vo­ra vode iz­no­si oko 350 mi­lijuna li­ta­ra go­di­šnje, što znači da se u pot­pu­no­sti mo­gu za­do­vo­lji­ti po­tre­be do­ma­ćeg tr­ži­šta i ostva­ri­ti zna­ča­jan iz­voz. Me­đu­tim, i usto dr­ža­va dopušta velik uvoz vode, umje­sto da se dio nov­ca usmje­ri za po­moć do­ma­ćim pro­iz­vo­đa­či­ma, piše list Dan.

 

350milijuna

litara ukupan je godišnji kapacitet izvora vode u Crnoj Gori

Srbi preplavili tržište

Pre­ma po­da­ci­ma crnogorskog zavoda za statistiku Mon­sta­ta, godine 2009. uve­ze­no je vo­de u vri­jed­no­sti od 7,9 mi­lijuna eura, 2010. go­di­ne 7,4 mi­li­juna, a 2011. godine 7,5 mi­li­juna, dok je 2012. uvoz vo­de bio vri­jed­an 7,8 mi­li­juna eura, a 2013. go­di­ne 7,1 mi­lijun. I 2014. u Cr­nu Go­ru uve­ze­no je vo­de u vri­jed­no­sti većoj od se­dam mi­li­juna eura. S dru­ge stra­ne, 2009. godine iz­ve­ze­no je vo­de u vri­jed­no­sti 382,4 tisuće eura, u 2010. za 384 tisuće eura i 269,8 tisuće 2011. go­di­ne. Iz­voz vode je 2012. godine iznosio 416,9 tisuća eura, a sljedeće 2013. godine vri­jed­nost iz­ve­ze­ne vo­de iz­no­si­la je samo 244,8 tisuća eura. Godine 2014. iz­ve­ze­no je vo­de koja je vrijedila 397,4 tisuće eura. Kada je riječ o uvo­zu i iz­vo­zu vo­de, najveći partner Crne Gore je Sr­bi­ja koja sudjeluje sa 93,4 po­sto u uvo­zu, od­no­sno 93,4 po­sto u iz­vo­zu.

Posebna agencija za vodu?

Vla­sni­ci crnogorskih punionica vode glav­ni pro­blem vi­de u od­nosu ugo­sti­telj­skog i tr­go­vač­kog sek­to­ra ko­ji do­ma­ćim vo­da­ma ne da­ju od­go­va­ra­ju­ći tret­man, jer bi, prema mišljenju vlasnika punionica, vo­da iz do­ma­ćih tvornica tre­ba­lo biti daleko vi­še za­stu­plje­na u pro­daj­nim i ugo­sti­telj­skim objek­ti­ma, trgovinama i ho­te­li­ma. No umje­sto da pro­mo­vi­ra do­ma­će pro­iz­vo­đa­če, dr­ža­va za uvoz da­je mi­li­june eura. Pre­ma ri­je­či­ma pred­sjed­ni­ka sin­di­ka­ta po­ljo­pri­vred­ne, du­han­ske i pre­hram­be­ne in­du­stri­je Velj­ka Ba­o­ši­ća, da dr­ža­va sa­mo de­set po­sto nov­ca ko­ji se da­je na uvoz vo­de ulo­ži u po­moć do­ma­ćim pro­iz­vo­đa­či­ma, ne bi bi­lo ni­ka­kve po­tre­be za uvo­zom.

 

20milijuna

litara prosječno godišnje proizvedu punionice vode u C. Gori

“Do­ma­će tvornice tre­ba po­mo­ći, ri­je­ši­ti pro­ble­me s pro­iz­vod­nim ka­pa­ci­te­ti­ma i s du­go­va­nji­ma pre­ma za­po­sle­ni­ma pa tek on­da vidjeti što će biti s uvozom vode. Pre­ma mo­jim sa­zna­nji­ma, uvoz vo­de je daleko ve­ći ne­go što po­ka­zu­je sta­ti­stika”, tvr­di Ba­o­šić, dodajući da su u crnogorskim tvornicama vode već otvo­re­na rad­na mje­sta, te da su u po­je­di­nim mje­sti­ma iz­vo­ri od tvornice uda­lje­ni samo 20-ak me­ta­ra, što se ne ko­ri­sti­. Zoran Rakočević, vlasnik jednog od najkvalitetnijih izvora vode u Kolašinu, kaže da bi trebalo osnovati posebnu agenciju za vodu. Ta agencija bavila bi se poticajem investicija, osiguranjem investitora i plasmanom. 

Zbog kvalitetne vode

Česi žele proizvoditi pivo u Kolašinu
Ko­la­šin­ska punionica vo­de Li­po­vo pre­ma po­sljed­njim službenim po­da­ci­ma Po­re­ze upra­ve, dr­ža­vi po osno­vi po­re­za i do­prino­sa na plaće radnika du­gu­je 286,6 tisuća eura, dok je Bje­la­si­ca Ra­da iz Bijelog Polja također u vr­hu naj­ve­ćih po­re­zih du­žni­ka, s du­gom od čak 993,1 tisuću eura. Ta punionica po osno­vi po­re­za i do­pri­no­sa na plaće du­gu­je državi 1,5 mi­li­jun eura, što je ukupno više od 2,4 mi­li­juna eura. Nedavno je u Kolašin od jedne češke kompanije stigla ponuda, prema kojoj zbog vrlo kvalitetne vode, u tom dijelu Crne Gore gdje je smješteno nekoliko domaćih punionica, planiraju otvaranje pivovare.

Komentirajte prvi

New Report

Close