Usporavanje Njemačke ugrozilo BiH autoindustriju

Autor: Poslovni dnevnik , 31. srpanj 2019. u 22:00
Prevent proizvodi autopresvlake i plastične dijelove za renomirane svjetske kompanije

Njemačka je vrlo važna za BiH autoindustriju, po količinama i vrijednosti robe, ali i po broju radnika u BiH povezanih s tim tržištem.

Poduzetnici u BiH, posebno oni izvozno usmjereni, s velikom pozornošću prate gospodarska kretanja u Njemačkoj, a koja im nikako ne idu u korist, pišu Nezavisne novine.

Prema posljednjim podacima, proizvodnja u više od 80% njemačkih industrijskih kompanija je u padu, a manji dio zbog nedostatka posla radi skraćeno vrijeme. Indeks poslovne klime najmanji je još od 2013. godine.

Pad svjetske trgovine
Prema pisanju medija, glavni razlog za aktualne njemačke probleme je pad svjetske trgovine izazvan usporavanjem kineskog gospodarstva i trgovinskim ratovima koje potiče Washington, što dovodi do pada potražnje za proizvodima njemačke ekonomije, usmjerene na strana tržišta. Igor Gavran, ekonomski analitičar, smatra kako velikih negativnih posljedica neće biti ako je riječ o privremenim događajima jer je većina izvoznih ugovora dugoročnog karaktera.

 

5 tvrtki

iz BiH predstavilo se u svibnju kompaniji Daimler

Za njega je posebno zabrinjavajuće to što se kao jedan od sektora s najvećim padom proizvodnje navodi autoindustrija. "Znamo koliko je taj sektor značajan u izvozu BiH u Njemačku, jer jer obuhvaće sve, od dijelova do presvlaka. Ako bi došlo do dugoročnog pada proizvodnje zbog manje narudžbi, to bi se sigurno odrazilo na BiH kompanije jer nam je to jedno od vodećih tržišta, po količinama i vrijednosti robe, ali i po broju radnika u BiH povezanih s tim tržištem", ocjenjuje Gavran.

Rade za BMW od 2012.
Prije svega, riječ je o najvećem izvozniku Preventu, u vlasništvu obitelji Hastor, koji proizvodi za renomirane automobilske kompanije. Tako je u travnju Prevent potpisao novi ugovor s BMW-om o isporuci autopresvlaka. Prevent Grupa je dugogodišnji partner BMW-a u segmentima struktura za autosjedišta i autopresvlaka, a od 2012. proizvodi ručice za ručnu kočnicu te druge plastične i kožne dijelove za unutrašnjost vozila.

Među ostalim, Prevent isporučuje plastične dijelove i za Aston Martin. U svibnju kompanije iz automobilske industrije BiH napravile su novi uzlet u Njemačkoj gdje su se predstavile Daimleru. Riječ je o tvrtkama Pobjeda iz Tešnja, MDG International iz Vogošća, Plamingo iz Gračanice, SurTec Eurosjaj iz Konjica i Cromex iz Prijedora. 

Komentirajte prvi

New Report

Close