Urugvaj legalizirao marihuanu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. kolovoz 2013. u 16:43
Thinkstock

Vlada predsjednika Josea Mujice podupire zakon jer se nada da će korisnike odvratiti od teških droga, a dilerima smanjiti profit.

 Zastupnici donjeg doma urugvajskog parlamenta izglasali su zakon kojim se legalizira marihuana i Urugvaj će biti prva država koja je regulirala proizvodnju, distribuciju i prodaju marihuane prihvati li taj zakon i senat, javlja BBC.

Vlada predsjednika Josea Mujice podupire zakon jer se nada da će korisnike odvratiti od teških droga, a dilerima smanjiti profit.

Po novom zakonu, samo će država smjeti prodavati marihuanu. Država preuzima odgovornost za "uvoz, izvoz, sadnju, uzgoj, žetvu, proizvodnju, prihvat, skladištenje, komercijalizaciju i distribuciju kanabisa i njegovih nus-proizvoda", kaže se u zakonu.

Kupci će morati biti stariji od 18 godina i registrirani u bazi podataka. U posebnim licenciranim ljekarnama moći će kupiti do 40 grama na mjesec ili kod kuće uzgojiti šest stabljika.

Taj se zakon ne odnosi na strance.

Rasprava o prijedlogu zakona bila je žestoka, trajala je 13 sati, a prihvatilo ga je 50 od 96 zastupnika. Zagovornici zakona tvrdili su kako je borba protiv droge i krijumčarenja droge neuspješna ted a zemlji treba "nova alternativa".

"Ovim se zakonom ne potiče konzumacija: ona već postoji", rekao je Sebastian Sabini iz vladajuće koalicije lijevoga centra Frente Amplio (Široka fronta) koja u donjem domu ima tijesnu većinu od samo jednog zastupnika.

No Gerardo Amarilla iz oporbene nacionalne stranke kaže kako se vlada "igra vatrom", zbog poznatih rizika za zdravlje povezanih s konzumiranjem marihuane.

Sve su oči bile uperene u Daria Pereza koji je član vladajuće koalicije, ali i žestok protivnik toga zakona. U 20-minutnome govoru on je ponovio kako drži da se o tom pitanju treba odlučiti referendumom, a ne vladinim "nametanjem". No onda je rekao da će unatoč osobnim rezervama glasovati za prijedlog zakona jer je član koalicije, što je dočekano gromkim aplauzom s galerije za građane.

Vjeruje se da će zakon proći senat jer ondje vladajuća koalicija ima uvjerljiviju većinu.

Urugvaj je pod predsjedništvom Josea Mujice (78), bivšeg ljevičarskog gerilca, postala rasadnik socijalno liberalne politike. Vlasti su već liberalizirale zakon o pobačaju i legalizirale istostpolne brakove.

Komentari (3)
Pogledajte sve

sad će ga farmaceutske korporacije rasturiti[emo_zloban]

agrarni business, kaj je to nešto novo? [emo_smijesak]

Vaš link …

hehe

Mujica[emo_smijesak]neki otočan[emo_cool]

New Report

Close