Upoznajte J. Mujicu – najsiromašnijeg predsjednika na svijetu

Autor: Poslovni.hr , 22. studeni 2012. u 12:22
Jose Mujica (desno) /Epa

Ovaj skromni predsjednik ne živi u luksuznoj vili, već na jednoj urugvajskoj farmi, a veći dio svoje plaće daje u humanitarne svrhe.

Uvriježeno je mišljenje kako političari vode iznimno  luksuzne živote na teret poreznih obveznika, a bogatstvo i raskoš kojima su okruženi predsjednici država diljem svijeta postali su nešto sasvim uobičajeno i na to smo već navikli. No čini se da ipak postoje iznimke.

Naime, urugvajski predsjednik baš i ne vodi uobičajeni život kakav priliči jednom šefu države. Upoznajte Josea Mujicu, skromnog predsjednika koji ne živi u luksuznoj vili, već na jednoj urugvajskoj farmi, a veći dio svoje  plaće daje u humanitarne svrhe, piše BBC.

Zbog načina života koji vodi i činjenice da onima kojima je potrebno donira čak 90 posto svoje plaće Mujica je postao u medijima poznat kao 'najsiromašniji predsjednik na svijetu'. Za predsjednika Urugvaja odabran je na izborima 2009. godine, a sam kaže kako ga 'uobičajeni predsjednički život uopće ne zanima'. Živi na farmi uz makadamsku cestu, a zajedno sa svojom suprugom obrađuje zemljište. 

'Ovako živim veći dio svog života i sretan sam', kazao je sjedeći u svojoj staroj stolici u vlastitom vrtu na urugvajskoj farmi. 'S ovime što imam mogu živjeti sasvim dobro', dodaje .

Urugvajski predsjednik mjesečno zarađuje oko 12.500 dolara, no veći dio tog iznosa daje u dobrotvorne svrhe pa mu ostaje samo 1.250 dolara i kaže da je zadovoljan. 'To mi je sasvim dovoljno i osjećam se dobro, a velik dio Urugvajaca mora preživljavati s puno manje novaca', rekao je Mujica. 

'To je pitanje osobnog izbora. Ako nemate velike potrebe onda ni nećete morate raditi cijeli život kao rob da biste ih ispunili. Ostat će vam više vremena da bi se posvetili sebi', rekao je Mujica za BBC, objašnjavajući svoj odabir. S obzirom na velik broj siromašnih, predsjednik je upravo njima odlučio svaki mjesec donirati veći dio svoje plaće. Osim toga, Mujica je zainteresiran i za pomoć gospodarstvu pa financijski pomaže i malim poduzetnicima.

Inače, Mujica je 60-ih i 70-ih godina bio član urugvajske gerilske skupine Tupamaros koja je sudjelovala u naoružanim sukobima. Proveo je 14 godina u zatvoru, u izolaciji i otežanim životnim uvjetima, no kaže da mu je vrijeme u zatvoru pomoglo oblikovati vlastiti pogled na život.

'Nazivaju me najsiromašnijim predsjednikom na svijetu, ali ja se uopće ne osjećam siromašno. Za mene su siromašni oni koji puno rade samo kako bi mogli voditi luksuzan život. Njihova glad nikad nije zadovoljena i uvijek samo žele više i više', kazao je Mujica te dodao: 'Neki će možda misliti da sam ja samo jedan stari ekscentrik, ali to je moj slobodni izbor'.

BBC podsjeća kako je urugvajski vođa sudjelovao i na summitu o održivom razvoju, koji se u lipnju održavao u Riju.

'Želimo li model razvoja kakav vidimo u bogatim zemljama? Želimo li takvu potrošnju? Što bi se dogodilo da su Indijanci posjedovali toliko automobila koliko danas imaju Nijemci? Koliko bi nam kisika ostalo? Bi li planet imao dovoljno prirodnih resursa kada bi svih 7 milijardi stanovnika trošilo na razini najbogatijih zemalja? Ta razina 'hiper-potrošnje' ono je što našem planetu nanosi ogromne štete', kazao je tada Mujica te optužio brojne svjetske čelnike što pokušavaju postići rast neobuzdanom potrošnjom, kao da bi u suprotnom bio kraj svijeta.

Iako ima velik broj simpatizera zbog skromnog načina života koji vodi, urugvajski je predsjednik uspio steći i kritičare koji se ne slažu s politikom koju provodi u svojoj zemlji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close