Upoznajte Vladimira Potanina, najbogatijeg čovjeka u Rusiji: Igra hokej s Putinom i nije ga sankcionirao Zapad

Autor: Marta Duić , 21. ožujak 2022. u 11:37
Foto: Reuters

Prema Bloomberg Billionaires Indexu Vladimir Potanin je najbogatija osoba u Rusiji i vrijedi 24,9 milijardi dolara

Potanin je jedan od imenovanih na zloglasnom “Putinovom popisu” istaknutih ruskih političkih ličnosti i oligarha iz 2018.godine koji su povezani s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, javlja Business Insider. Ipak , unatoč tim bliskim vezama Potanin nije na popisu ruskih oligarha koje je Zapad sankcionirao poput primjerice Romana Abramoviča i Olega Deripaske.

Ipak, njegova je neto vrijednost pretrpjela veliki udar otkako je Rusija započela s invazijom na Ukrajinu. Naime, prema Bloombergu njegovo je bogatstvo palo za 25 milijardi dolara, točnije gotovo četvrtinu njegovog ukupnog bogatstva

U nastavku donosimo kratak pregled kako Vladimir Potanin zarađuje i troši svoje bogatstvo.

Potanin je većinski dioničar i izvršni direktor tvrtke Nornickel, najvećeg svjetskog proizvođača rafiniranog nikla. Kako navodi Reuters, Potanin posjeduje 34,6 posto Nornickela. Inače, Nornikel je odgovoran za gotovo 22% svjetske proizvodnje nikla visoke kvalitete i oko 40% paladija. Prema Bloombergu tvrtka je u 2021. ostvarila prihod od 17,9 milijardi dolara. Na Business Insiderov upit o ovoj temi Nornickel nije odgovorio.

Početkom devedesetih Potanin je osnovao Interros, konglomerat s udjelima u industrijama uključujući rudarstvo, energetiku i nekretnine. Open Investments bila je tvrtka za nekretnine pod Interrosom, osnovana 2002. godine te je prema njihovoj web stranici tvrtka svoj vrhunac dosegla u 2018. godini kada su vrijedili 5,1 milijardu dolara. Potanin je svoje dionice u toj tvrtki prodao 2010. godine.

Portfelj nekretnina

Kako navodi Bloomberg, Potanin kontrolira rusku farmaceutsku tvrtku Petrovax, koja je 2020. razvila lijek pod nazivom Polyoxidonium, a ovaj milijarder ima i pozamašan portfelj nekretnina te navodno posjeduje uredske prostore, hotel u Moskvi, zemljište u središnjoj Rusiji i country club u okolici Moskve.

Rođen u Moskvi 1961. godine, Potanin je sin diplomata i liječnika. Studirao je međunarodne odnose i proveo osam godina radeći u sovjetskom Ministarstvu vanjske trgovine. Kada je imao 30 godina, Potanin je upoznao Mihaila Prohorova, koji će uskoro postati njegov poslovni partner. Zajedno su osnovali International Company for Finance & Investments, a potom i Onexim banku, koja je u to vrijeme postala najveća ruska privatna banka. Potanin je postao predsjednik banke 1992. godine u dobi od 32 godine.

Godine 1996., nedugo nakon što je Boris Jeljcin ponovno izabran za predsjednika Rusije, Potanin je imenovan potpredsjednikom vlade zaduženim za energetiku i gospodarstvo. Naime, Potanin je bio jedan od velikih sedam oligarha koji su pomogli ponovnom izboru Borisa Jeljcina za predsjednika.

Zajmovi za dionice

Dok je radio u Ministarstvu vanjske trgovine, Potanin je osmislio program “zajmova za dionice” koji će kasnije postati izvor bogatstva mnogih oligarha.

U okviru programa “zajmovi za dionice”, bogati poduzetnici i banke posuđivali su novac ruskoj vladi 1990-ih u zamjenu za vlasnički kapital u tvrtkama koje se bave prirodnim resursima u zemlji. Vlada često nije mogla otplatiti te zajmove, ostavljajući mnoge tvrtke koje se bave prirodnim resursima u rukama bogatih pojedinaca. U pitanju je program koji je stvorio mnoge od današnjih najbogatijih ruskih oligarha, primjerice i Romana Abramoviča koji vrijedi 13,9 milijardi dolara i također ima dionice u Nornickelu. Kroz taj je program Potanin stekao Nornickel, što ga učinilo najbogatijim čovjekom u Rusiji u to vrijeme.

Iako Zapad nije sankcionirao Potanina zbog ruske invazije na Ukrajinu, njegov odnos s Putinom traje najmanje dva desetljeća. Potanin je fotografiran na raznim događajima s Putinom koji datiraju još u 2000. godinu, a povezuje ga se i s Dmitryjem Medvedevom.

Hobiji i zabava

Potanin je bio jedan od nekoliko ruskih milijardera koji su pomogli u financiranju Olimpijskih igara 2014. u Sočiju. Forbes je izvijestio kako je uložio je 2,5 milijardi dolara u skijalište i druge objekte. Potanin je u Sočiju izgradio skijalište, freestyle skijaški centar, snowboard park, jedno od dva olimpijska sela i Rusko olimpijsko sveučilište.

Poput brojnih ruskih oligarha, Potanin je kolekcionar luksuznih jahti, a još jedan od hobija ovog milijardera je hokej na ledu. U intervjuu za Financial Times 2018., Potanin je rekao da igra barem dva puta tjedno, da posjeduje vlastito privatno klizalište i ponekad igra s Putinom.

Krajem devedesetih ovaj milijarder je stvorio Zakladu Vladimir Potanin. Neprofitna organizacija nastoji provoditi “dugoročne obrazovne i kulturne projekte u Rusiji”, navodi se u njegovoj biografiji na web stranici Nornickel. Potanin je bio i prvi ruski milijarder koji je potpisao Giving Pledge, a potpisnici time obećavaju da će većinu svog bogatstva donirati u dobrotvorne svrhe.

Komentirajte prvi

New Report

Close