Upad FBI-a u Trumpov ljetnikovac mrsi izborne račune republikancima

Autor: Tomislav Pili , 09. kolovoz 2022. u 22:00
Donald Trump je kazao kako je pretres imanja Mar-a-Lago bio 'nepotreban i neprimjeren'/Reuters

Potragu za dokumentima iz Bijele kuće bivši predsjednik iskoristio da se prikaže kao politička žrtva.

Pretres ljetnikovca Donalda Trumpa koji su jučer obavili agenti FBI-a, inače nezabilježen u američkoj povijesti, mogao bi bitno ugroziti ambicije bivšeg američkog predsjednika da se kandidira na novi mandat 2024. godine.

Donald Trump rekao je u ponedjeljak da su agenti FBI-ja pretresli njegovo imanje Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi. “Nakon rada i suradnje s relevantnim vladinim agencijama, ovaj nenajavljeni upad u moj dom nije bio potreban ni primjeren”, rekao je Trump u izjavi. Trump nije rekao zašto je izvršen pretres.

Pod opsadom
Mar-a-Lago je “trenutačno pod opsadom, napala ga je i okupirala velika skupina agenata FBI-a”, izjavio je Trump koji je u vrijeme upada FBI-a bio u New Yorku. “Čak su provalili u moj sef”, dodao je bivši predsjednik.

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je ranu fazu istrage o Trumpovom odnošenju službenih predsjedničkih dokumenata na imanje na Floridi, rekao je u travnju izvor upoznat s tim pitanjem.

Istraga je uslijedila nakon što je američka Nacionalna uprava za arhive i spise u veljači obavijestila Kongres da je pronašla oko 15 kutija dokumenata Bijele kuće, uključujući povjerljive materijale, koje je Trump odnio na svoje imanje Mar-a-Lago.

Nadzorni odbor Zastupničkog doma američkog Kongresa tada je objavio da proširuje istragu o Trumpovim postupcima i zatražio od Nacionalne uprave za arhive da dostavi dodatne informacije. Trump je prethodno potvrdio da je pristao vratiti određene zapise u arhiv, nazvavši to “običnim i rutinskim procesom”.

15

kutija dokumenata Trump je odnio na imanje Mar-a-Lago na Floridi

Međutim, upad agenata u njegovu kuću iznimno je neočekivani nastavak Trumpovih problema s pravosuđem koji su kulminirali osporavanjem rezultata izbora 2020. bez dokaza o prijevari te de facto huškanjem mase pristaša na napad i provalu u Kongres 6. siječnja prošle godine.

Za pretres se morao izdati sudski nalog, a Financial Times navodi kako je vrlo vjerojatno takav potez trebao i odobrenje najviših instanci američkog pravosudnog sustava, uključujući i glavnog državnog odvjetnika Merricka Garlanda.

U veljači je Garland kazao novinarima kako je ministarstvo pravosuđa obaviješteno od Nacionalne uprave za arhive i spise o povjerljivim dokumentima u Trumpovoj kući. “Učinit ćemo ono što uvijek radimo u takvim okolnostima: provjeriti činjenice i u skladu sa zakonom uzeti dokumente od tamo”, dodao je državni odvjetnik.

Upućeni izvori američkih medija pojašnjavaju kako je Trump tijekom svog mandata u Bijeloj kući spremao različite dokumente, poput izvješća o novinskim napisima, različitih bilješki i podsjetnika, a ponekad i povjerljivih dokumenata.

Izvori ističu kako on vjerojatno nije ni vidio sve dokumente koji su poslani u njegovu kuću na Floridi s obzirom da su dobar dio tog materijala pakirali zaposlenici ureda predsjednika.

Bivši predsjednik iskoristio je upad FBI-vih agenata kako bi se prikazao kao politička žrtva, ističući kako je pretres napravljen kako bi ga se kroz “instrumentaliziranje pravosudnog sustava” izbacilo iz utrke za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024. godine. Naravno, upro je prstom u Demokratsku stranku koja “očajnički ne želi njegovu kandidaturu”, prenosi Bloomberg.

Toksični izbor
Trump i dalje uživa čvrstu potporu među konzervativnim dijelom Republikanske stranke, što ga čini favoritom za dobivanje stranačke predsjedničke nominacije.

Ipak, dio članova stranke volio bi vidjeti nekog drugog kandidata, poput guvernera Floride Rona DeSantisa ili bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea smatrajući da bi Trump bio toksični izbor s obzirom na kaos koji je stvorio tijekom četiri godine u Bijeloj kući te osporavanjem rezultata izbora 2020. godine. Međutim, republikanski kongresnici čvrsto su stali iza Trumpa, tvrdeći kako se radi o politički motiviranom obračunu.

Kevin McCarthy, vođa republikanaca u Zastupničkom domu, izjavio je kako je ministarstvo pravosuđa doseglo “stanje politizacije koje se ne može tolerirati”.

Državnom odvjetniku Merricku Garlandu poručio je da “sačuva dokumente i oslobodi svoj raspored” jer će republikanci, nakon što na izborima u studenom preuzmu većinu u donjem domu, krenuti u izvanredni nadzor njegova rada.

Demokrati nisu ostali dužni. Ted Lieu, demokratski zastupnik iz Kalifornije, kazao je kako izabrani dužnosnici nisu iznad zakona, pa nije ni Trump. “Zašto bi itko bio izuzet od zakonski odobrenog naloga za pretres”, poručio je Lieu.

No, ovakav se slučaj još nije dogodio, tvrdi za Bloomberg Barbara McQuade, nekadašnja savezna tužiteljica koja sada predaje pravo na sveučilištu Michigan. Ona kaže kako ne pamti da je ikada izdan nalog za pretres doma bivšeg predsjednika.

“Čak je i Nixon dobio poziv za predaju svoje dokumentacije”, kaže McQuaide. Američki pravnici kažu kako predsjednička kandidatura neće donijeti Trumpu imunitet od kaznenog progona.

“Mislim da ne postoji nijedan ustavni razlog zašto bi predsjednički kandidat trebao imati bilo kakvu vrstu kaznenog imuniteta”, kaže za Reuters Brian Kalt, profesor prava na državnom sveučilištu Michigan. Doduše, kazneni progon predsjedničkog kandidata imao bi političke implikacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close