Umjetna pčela oduševila Izraelce, prinos veći za 30 posto

Autor: Poslovni.hr , 14. kolovoz 2023. u 11:26
Foto: Unsplash

“U planu je da oprašivač testiramo i na jabukama i mangu, ali i na rajčici koji se proizvodi u zaštićenom prostoru odnosno u plastenicima i staklenicima”, kažu.

Izrael je posljednjih godina postao lider kada su u pitanju inovacije na polju poljoprivrede. Nakon letećeg robota koji bere, klasificira i odlaže voće na red je došlo i oprašivanje. Kako bi riješili problem s manjkom pčela u izraelskoj kompaniji BloomX došli su na ideju da naprave robota pčelu. U pitanju je prototip robota, zapravo mašina, koja biomimikom oprašuje biljke efikasno kao i pčele, piše Ekapija.

“Za sada smo se fokusirali na oprašivanje borovnica i avokada, a rezultati su bolji nego što smo očekivali. Robo pčela je mobilna jedinica s mehaničkim rukama koja protrese stabljike borovnice kako bi se pelud s muških premjestio na ženske dijelove biljke. Ovaj posao su ranije uglavnom radili bumbari, ali oni ne mogu raditi tim tempom kao naš robot. Naravno, svaka vrsta usjeva ili biljaka zahtjeva drugačiji pristup oprašivanju pa postoji mogućnost da se podesi mehanizam za oprašivanje”, objasnila je direktorica marketinga ove kompanije Emily Spencer.

Prema njezinim riječima, primijećeno je da na ovaj način uzgajivači borovnica mogu kontrolirati uvjete uz pomoć aplikacije koja će im sugerirati kad je najidealnije vrijeme za oprašivanje.

“Na ovaj način voćar može unaprijed planirati oprašivanje pa samim tim i berbu. Prednost je što ne ovisite o pčelama i njihovom raspoloženju, jer kad je suviše hladno one ostaju u košnici, a ne izlaze ni kad je previše vruće”, pojasnila je Spencer.

Кako je naglasila njihova istraživanja su pokazala da oprašivanjem borovnica na ovaj način može se povećati prinos i do 30%, dok se sama veličina voća također uvećava za 29%.

“U planu je da oprašivač testiramo i na jabukama i mangu, ali i na rajčici koji se proizvodi u zaštićenom prostoru odnosno u plastenicima i staklenicima”, otkrila je ona.

Кada je u pitanju avokado oprašivanje je puno kompliciranije zbog same biljke kod koje se muški i ženski cvjetovi otvaraju u različito vrijeme.

“Umjesto da oprašivač trese biljku kao kod borovnice kod avokada primjenjujemo drugačiju tehniku. Robot, nalik na leteće berače, specijalnim sisaljkama izvlači pelud iz muškog cvijeta, skladišti ga u poseban okvir i čuva se bez ikakvog konzervansa 24 sata dok se ne otvore ženski cvjetovi. Ako je na plantaži posađeno dvije sorte avokada zbog unakrsnog oprašivanja onda nema potrebe za skladištenjem peluda već se on prenese s muškog na ženski cvijet. Ideju smo dobili gledajući robotizirane berače voća koji se već koriste u Izraelu”, objasnila je Spencer.

Istraživanja se već provode u Meksiku koji je najveći svjetski proizvođač avokada.

Cilj je da u idućih 10 do 15 godina oprašivanje biomimikom zamjeni pčele i povećaju prinosi kako bi se lakše proizvodila hrana.

Komentirajte prvi

New Report

Close