Umjesto zelene tranzicije, u fokusu svijeta sada je energetska sigurnost

Autor: Tomislav Pili , 25. svibanj 2022. u 22:00
Foto: Reuters

Geopoliitka i njezine posljedice u fokusu su Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Energetska tranzicija neće biti tako jednostavna kako se činilo prije, posebno u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, stav je predstavnika korporativnog sektora okupljenih na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu. Geopolitički potres izazvan ratom u Europi opet je energetsku sigurnost stavio u fokus, tvrdi prvi čovjek malezijske naftne kompanije Petronas Tengku Muhammad Taufik. “S toliko plina maknutog s tržišta koji nije dostupan Europi, s toliko barela nafte koji moraju doći do tržišta alternativnim rutama – izazov kako osigurati energetsku sigurnost sada je opet u središtu”, istaknuo je Taufik za CNBC.

Neće sutra nestati

Na početku godine mnoštvo kompanija fokusiralo se na tranziciju s fosilnih goriva prema čistoj energiji, no energetska sigurnost je sada prioritet, kaže Taufik. Stoga sve više raste zabrinutost oko dostupnosti energije i pristupa pouzdanim izvorima, navodi čelnik Petronasa. I sve to u trenutku kada obnovljivi izvori tek počinju zamjenjivati fosilna goriva. To znači da nafta i plin neće “nestati sutra”, kazao je Taufik dodajući da će ti energenti i dalje biti dio energetskog miksa.

40 posto

europskih potreba za plinom dolazi iz Rusije

Međutim, to ne znači da kompanije trebaju odustati od investicija u energetsku tranziciju. Primjerice, vodik bi mogao biti ono što kupci ukapljenog prirodnog plina (LNG) žele u budućnosti, smatra Taufik. “Već sada morate početi ulagati u to”, ističe Taufik. Koliko se priča o energetskoj tranziciji promijenila u posljednjih nekoliko mjeseci dokazuje i tvrdnja Daniela Yergina, potpredsjednika rejtinške agencije Standard & Poor’s i energetskog stručnjaka. On kaže kako nikad nije vidio toliki fokus na geopolitici u 25 godina koliko pohodi WEF.

Tražilo se mjesto više

Čelnici kompanija shvaćaju kako će tranzicija prema zelenoj energiji biti složenija nego što se ranije mislilo. O zanimanju za geopolitičke teme govori i posjećenost panela, ističe Financial Times. Primjerice, za dva panela pod nazivom “Rusija – što dalje” te “Hladni rat 2.0” tražilo se mjesto više dok su se paneli na kojima se raspravljalo o utjecaju pandemije i ekonomskim temama održavali u polupraznim dvoranama. U tom kontekstu još odjekuje obraćanje milijardera Georgea Sorosa koji je rekao u utorak da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla biti početak Trećeg svjetskog rata i zato je najbolji način da se očuva slobodna civilizacija pobijediti snage predsjednika Vladimira Putina.

Europska unija mora shvatiti da Putin može zavrnuti pipac dotoka ruskog prirodnog plina, koji sada pokriva 40 posto europskih potreba, a “to zbilja bolno pogađa”. Sir Martin Sorrell, izvršni direktor reklamne grupacije S4Capital, smatra pitanje što će se dogoditi ako rat u Ukrajini potraje jedno od “dvije velike brige”. Druga je sve izraženije pogoršanje odnosa između SAD-a i Kine, dodao je Sorrell. Visoko na agendi ovogodišnjeg WEF-a je i sigurnost opskrbe hranom. “Sve više ljudi u svijetu u potrebi je za hranom, stabilnošću i skloništem koji nisu bili dio polemika u prošlosti”, kazala je Karen Harris iz tvrtke Bain.

Komentirajte prvi

New Report

Close