Ulagači pohitali graditi luksuzne domove za bogate umirovljenike

Autor: Tomislav Pili , 21. srpanj 2021. u 08:00
FOTO: Pixabay

Unatoč demografskim promjenama, procjenjuje se da je 3 posto starijih voljno, odnosno u mogućnosti platiti privatni dom.

Starenja stanovništva više nije pošteđena ni Kina, pa domaći, ali sve više i strani investitori veliku priliku za zaradu vide u gradnji luksuznih domova za umirovljenike. I to unatoč činjenici da si trenutno malo tko od starijih Kineza može priuštiti takav smještaj.

Kako piše Bloomberg, umirovljenik William Tang nedavno je odlučio odseliti iz središta Šangaja i otići u luksuzni dom umirovljenika na zapadnom rubu grada. Za 15-godišnji najam dvosobnog apartmana platio je 220.000 dolara.

Atraktivna prilika

“Ovo je više poput turističkog resorta”, kaže Tang opisujući dom Ardor Gardens koji svojim korisnicima nudi i zatvoreni bazen, sobe za jogu, prostorije za kušanje vina te cjelodnevnu zdravstvenu skrb. Za rastući broj kineskih i stranih investitora gradnja domova poput Ardora sve je atraktivnija prilika.

Australska tvrtka Lendlease koja je u gradnju Ardora uložila 280 milijuna dolara jedan je od ulagača koji primjećuju da je takva vrsta ulaganja sve prihvatljivija za kinesku vladu suočenu s demografskim izazovima.

Prema podacima iz posljednjeg kineskog popisa stanovništva, u posljednjih 10 godina broj Kineza starijih od 60 godina skočio je za 47 posto, a njihov udjel u ukupnom stanovništvu povećan je na 18 posto. Procjene govore da će do 2050. u Kini živjeti 500 milijuna ljudi starijih od 60 godina, dvostruko više nego danas.

“Tržište će vjerojatno biti potpuno drukčije nego sada. Ako čekate 10 godina na kupovanje zemljišta, obučavanje osoblja te razvijanje poslovnog modela, vrlo vjerojatno ćete propustiti priliku”, kaže Lendleasov direktor u Kini, Ding Hui. Lendleasovi konkurenti među domaćim igračima velike su osiguravajuće kuće, investicijski fondovi te nekretninski developeri.

No, posljednjih godina u taj posao ulazi i cijeli niz stranih ulagača, poput singapurskog državnog fonda Temasek ili američke investicijske kompanije specijalizirane za zdravstvenu skrb Columbia Pacific Management. Još je više onih koji žele ući u taj posao.

Kineski investicijski div Citic Capital u idućih nekoliko godina namjerava realizirati niz projekata vezanih za skrb za starije u velikim kineskim gradovima.

U međuvremenu je tvrtka New China Life Insurance počela prodavati novi kompleks u predgrađu Pekinga površine 280.000 četvornih metara, odnosno 40 nogometnih igrališta.

Obveza djece

Popularnost domova za starije trebala bi povećati i promjena dosadašnjih čvrsto ukorijenjenih društvenih normi. U kineskoj kulturi obveza je djece da se brinu o ostarjelim roditeljima. Međutim, zbog urbanizacije i migracija radnika mnoštvo obitelji živi razdvojeno.

Problem dodatno naglašava činjenica da velik dio Kineza koji će uskoro u mirovinu ima samo jedno dijete zbog dugogodišnje politike jednog djeteta koja je liberalizirana tek 2016. godine. Unatoč demografskim promjenama, analitičari procjenjuju da je trenutno svega 3 posto starijih Kineza voljno, odnosno u mogućnosti otići u dom kakav je sagradio Lendlease.

Velika većina kineskih umirovljenika starost će provesti u svom domu ili će otići u državno subvencionirane domove umirovljenika.

U nedavnom izvješću konzultantske tvrtke Qianzhan stoji da popunjenost privatnih domova za umirovljenike, uglavnom smještenih u bogatijem području delte rijeke Jangce, iznosi između 37 i 48 posto, daleko ispod 85 posto koliko je potrebno za “pozitivnu nulu”.

Potencijalne korisnike najviše odbija visoka cijena smještaja, a ona je povezana s visokim troškom gradnje zbog skupog zemljišta te nedostatka nekretninskih investicijskih zaklada, ključnog dugoročnog izvora financiranja gradnje domova na Zapadu.

Komentirajte prvi

New Report

Close