U unosan posao s respiratorima uključili se i proizvođači usisavača

Autor: Tomislav Pili , 31. ožujak 2020. u 10:41
Od ovoga tjedna u poslu s respiratorima je i sedam momčadi Formule 1/REUTERS

Čelnik jednog od vodećih proizvođača, njemačkog Drägerwerka, smatra da je uključivanje drugih kompanija razlog za skepsu.

Proizvodnja respiratora – ključnog medicinskog aparata za teško oboljele od koronavirusa – postala je iznimno unosan posao u koji se uključuju kompanije koje do sada nisu imale veze s tom djelatnošću, pa čak i momčadi Formule 1.

Kako navodi Reuters u ponedjeljak, Velika Britanija naručila je 10.000 respiratora od konzorcija koji čine proizvođač zrakoplova Airbus, industrija oružja BAE Systems, proizvođač automobila Ford te sedam momčadi Formule 1. Očekuje se da konzorcij vrlo brzo dobije regulatorno odobrenje.

„Konzorcij je udružio neke od najinovativnijih kompanija na svijetu“, izjavio je u priopćenju Dick Elsy, voditelj ove skupine. Ujedinjeno Kraljevstvo u javnozdravstvenom sustavu NHS raspolaže sa svega 5000 respiratora, a ukupno je u cijeloj zemlji na raspolaganju njih 8000.

Još toliko vlada je naručila od inozemnih dobavljača. Međutim, vladine procjene govore da je potrebno osigurati barem 30.000 respiratora za liječenje oboljelih od COVID-19. Stoga je premijer Boris Johnson – i sam zaražen koronavirusom – ranije ovoga mjeseca apelirao na industrijske kompanije da počnu proizvoditi medicinsku opremu, uključujući i respiratore.

Sredinom prošloga tjedna proizvođač usisavača Dyson objavio je kako je vlada naručila 10.000 respiratora, ali da njihovo korištenje treba odobriti zdravstveni regulator.

Za angažiranje kapaciteta industrijskih kompanija iz drugih sektora odlučila se i Amerika. Predsjednik Donald Trump tijekom vikenda je iskoristio ovlasti u ratnom stanju donijete 50-ih godina kako bi naložio General Motorsu pokretanje proizvodnje aparata koji pod pritiskom upuhuje kisik u pluća pacijenata koji teško samostalno dišu.

500

respiratora tjedno proizvodi švicarski Hamilton Medical

Pri tome nije propustio kritizirati kompaniju što ranije nije pokrenula proizvodnju te opreme. No, uključivanje proizvođača koji do sada nisu imali iskustva s takvim aparatima razlog je za skepsu, izjavio je u razgovoru za Financial Times Stefan Dräger, izvršni direktor jednog od vodećih svjetskih proizvođača respiratora, njemačkog Drägerwerka.

Ta je kompanija prošle godine zabilježila prodaju od 2,9 milijarde eura, a zbog povećane potražnje vrijednost dionica od 12. ožujka skočila je za 95 posto. Iako Drägerwerk namjerava učetverostručiti proizvodnju s obzirom da je njemačka vlada naručila 10.000 respiratora, njegov čelnik je upozorio kako će potražnja daleko nadmašiti ponudu.

Najviše ga brine opskrba američkog tržišta s obzirom da se najveći dio proizvodnih kapaciteta nalazi u Europi. Uz Drägerwerk, ostali veliki svjetski proizvođači su švedski Getinge te švicarski Hamilton Medical. Potonja kompanija udvostručila je proizvodnju na 500 respiratora tjedno i razmatra načine kako pojednostaviti njihovu konstrukciju kako bi ubrzala proizvodnju.

No, izvršni direktor Jens Hallek upozorava kako ubrzavanje proizvodnje donosi problem dobave dijelova. „U kombinaciji s našom povećanom proizvodnjom mislim da ćemo se prije ili ranije vrlo vjerojatno suočiti s problemima dobave“, smatra Hallek.

Na problem dobave upozorava i Stefan Dräger čija kompanija dijelove kupuje i iz SAD-a, Azije, Australije i Novog Zelanda. „Ti dobavni lanci ne smiju biti prekinuti jer u suprotnom cijeli svijet ima problem“, ističe Dräger.

Komentirajte prvi

New Report

Close