U Sremskim Karlovcima sveučilišni centar za strance

Autor: Poslovni dnevnik , 24. listopad 2018. u 21:59
Studiranje će biti omogućeno i studentima iz Srbije/ Grgo Jelavić/PIXSELL

Planira se preuzimanje najboljih studijskih programa sa srpskih fakulteta, a za predavače će angažirati poznate profesore.

Sremski Karlovci uskoro bi mogli postati sveučilišni centar Srbije, s najboljim studijskim programima svih fakulteta te zemlje, a sve u cilju privlačenja stranih studenata, javlja RTV.

Inicijativa Ministarstva prosvjete da Sremski Karlovci postanu akademski centar Srbije, dobila je zeleno svjetlo na posljednjoj sjednici vlade Srbije.Donesena je odluka da se osnuje radna grupa za izradu nacrta zakona o Sremskim Karlovcima, koji su središte kulturno-povijenog nasljeđa Srbije. U radnoj grupi bit će predstavnici tri ministarstva: prosvjete, kulture i trgovine, a cilj je da se u Sremskim Karlovcima izgradi novi sveučilišni centar koji će imati najbolje studijske programe sa svih srpskih sveučilišta, i po tome bi sličio njemačkom Haidelbergu ili mađarskom Pečuhu.

Novi akademski centar bio bi prije svega namijenjen strancima koji žele studirati u Srbiji, ali i studentima iz Srbije. Predavači bi bili najbolji domaći i strani profesori, a Srbija za realizaciju tog projekta ima veliku logističku podršku njemačke pokrajine Baden-Württemberg.

Planirano je da se novi sveučilišni centar razvije na prostoru gdje veći dio od 10 tisuća četvornih metara pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"Odlukom patrijarha Irineja, u projekt će se uključiti i Srpska pravoslavna crkva, budući da će dio programa biti posvećen pravoslavlju, u što će biti uključene države čija je to tradicija, poput Grčke, Cipra i Rusije", kažu u Ministarstvu prosvjete. Sav crkveni prostor, objašnjavaju u Ministarstvu prosvjete, koji ima veliko povijesno značenje, bit će iskorišten za nastavu, knjižnice i druge potrebe novog sveučilišnog centra. 

Komentirajte prvi

New Report

Close