U Rusiji sve više automobila, prilika za AD Plastik

Autor: Tin Bašić , 22. srpanj 2013. u 16:02
Europske tvrtke mnogo uložile u proizvodnju/EPA

U Rusiji na 1000 stanovnika ima samo 290 automobila, u usporedbi s 560 u zapadnoj Europi, a mnoga od tih vozila su stara.

Rusko tržište automobila moglo bi postati najveće u Europi i peto po veličini u svijetu.

Prema posljednjoj analizi Reutersa, do 2020. godine ekspanzija broja automobila u Rusiji, budući da Rusi sve više kupuju automobile, mogla bi dovesti do toga da sve veći broj stranih kompanija otvori tvornicu u toj državi. Zapadne tvrtke, među kojima General Motors, Ford, Renault i Fiat, upustile su se u velika ulaganja u Rusiji nadajući se porastu prodaje automobila budući da si sve veći broj pripadnika srednje klase u toj zemlji može priuštiti kupovinu prvog automobila ili zamjenu staroga.

U Rusiji na 1000 stanovnika ima samo 290 automobila – u usporedbi s 560 u zapadnoj Europi – a mnoga od tih vozila su stara. U izvješću konzultantske tvrtke BCG navodi se da bi rusko automobilsko tržište moglo rasti stopom od šest posto godišnje do 2020., kad bi trebalo doseći godišnju prodaju od 4,4 milijuna novih vozila. Time bi Rusija pretekla Njemačku i postala peto najveće automobilsko tržište na svijetu iza Kine, SAD-a, Indije i Brazila. Rusija je 2009. bila na desetom mjestu toga popisa. Rusko gospodarstvo inače, potaknuto izvozom mineralnih bogatstava, zabilježilo je u posljednjem desetljeću veliki rast koji je potaknuo stvaranje sve veće srednje klase. Rast broja automobila u Rusiji dobar je znak i za hrvatski AD Plastik koji u toj državi ima tvornicu. Upravo Rusija i predstavlja najznačajnije tržište za AD Plastik, gdje konzultantska kuća PWC očekuje rast prodanih vozila za 5 posto u 2013., a to bi ujedno trebala biti i godina početka usporavanja rasta u Rusiji na 3 posto godišnje u periodu 2014.-2017.

Istovremeno, Renault predviđa rast prodaje na euroazijskom tržištu za 6 posto u 2013. Ta, pak, francuska kompanija planira uložiti oko 20 milijardi rubalja (odnosno 500 milijuna eura) u postojeću proizvodnju u Moskvi kako bi osuvremenila proizvodnu opremu te automatizaciju i robotizaciju proizvodnih procesa. Konkretno radi se tvornici Avtoframos u kojoj se trenutno sklapaju modeli Logan, Sandero, Duster, Fluence, Koleos i Latitude. 

Komentirajte prvi

New Report

Close