U Podgorici uskoro elektrana na otpad

Autor: Poslovni dnevnik , 01. studeni 2016. u 21:59
U projekt će se uključiti privatni partner

Bioplin s deponije kao gorivo.

U Podgorici će do kraja sljedeće godine početi s radom energetsko postrojenje koje će proizvoditi struju iz otpada, tj. kao gorivo će koristiti deponijski bioplin.

Prema pisanju crnogorskih medija, dio infrastrukture za taj veliki projekt je već izgrađen. Procjenjuje se da će elektrana izgrađena na temelju javno-privatnog partnerstva vrijediti oko dva milijuna eura. Direktor gradskog poduzeća Deponija Arsenije Boljević za Portal Analitika rekao je da će partner koji će graditi elektranu na bioplin biti poznat najkasnije u prvom tromjesečju sljedeće godine, a završetak gradnje objekta i puštanje u rad očekuje se do kraja 2017. godine. "Cilj nam je što prije izgraditi cjelokupno postrojenje, a dio infrastrukture izgrađen je u sklopu drugih projekata. Držim da se sve može uraditi za manje od godinu dana.

Trenutno, deponijski metan iz postojećih sanitarnih kada ide u baklju na spaljivanje, drugim riječima, novac nam odlazi u zrak. Dakle, Podgorici odgovora da što prije realiziramo projekt iz ekonomskih, ali i ekoloških razloga", rekao je Boljević.  Prema njegovim riječima, postoji velik broj domaćih i stranih investitora zainteresiranih za realizaciju tog projekta. Elektrana će biti smještena u krugu Deponije, pokraj već izgrađenih sanitarnih kada, te se očekuje da će i drugi crnogorski gradovi početi rješavati probleme s odlaganjem smeća i sličnim projektima ostvariti dvostruku dobit.

Komentirajte prvi

New Report

Close